Hiddink niet langs Stoke, Van Dijk redt punt voor Koeman

5 maart 2016, 18:32   Bijgewerkt: 6 maart 2016, 11:52

Guus Hiddink is er niet in geslaagd met Chelsea de vierde zege op rij te boeken in de Premier League. Op het eigen Stamford Bridge speelden de Londenaren zaterdag met 1-1 gelijk tegen Stoke City. Southampton noteerde op eigen veld tegen laagvlieger Sunderland dezelfde score. Virgil van Dijk redde diep in de extra tijd het punt voor de equipe van manager Ronald Koeman. Manchester City was Aston Villa thuis met 4-0 de baas.

Door een goal met een hoog Vitesse-gehalte ging Chelsea lange tijd wel met 1-0 aan de leiding. Bertrand Traore bracht de ploeg van Hiddink zes minuten voor de rust aan de leiding. De aanvaller schoot prachtig raak vanaf de rand van het penaltygebied, nadat Nemanja Matic hem in stelling had gebracht. Stoke City, met Erik Pieters en Ibrahim Afellay in de basis, kwam vijf minuten voor tijd langszij. Mame Diouf kopte raak in de rebound, na een redding van Thibaut Courtois.

Met veertig punten uit 29 wedstrijden is Chelsea de nummer tien van de Premier League. Met één punt meer staat het Southampton van Ronald Koeman op plek negen. Na de nederlagen van afgelopen week tegen Chelsea en AFC Bournemouth moesten The Saints ditmaal in het eigen St. Mary's Stadium genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel tegen laagvlieger Sunderland. Southampton kwam in de 79ste minuut, bij een 0-0 stand, met tien man te staan omdat José Fonte direct rood kreeg nadat hij Fabio Borini een directe scoringskans had ontnomen. Jermain Defoe bracht de bezoekers in de 85ste minuut aan de leiding, maar met een man minder knokte Southampton zich nog wel naar een punt. Op aangeven van voormalig FC Twente-speler Dusan Tadic schoot Virgil van Dijk diep in blessuretijd de 1-1 binnen. Naast Van Dijk hadden ook Cuco Martina en Jordy Clasie een basisplek bij Southampton, Maarten Stekelenburg bleef op de bank. Patrick van Aanholt stond in de basis bij Sunderland, Jeremain Lens ontbrak vanwege een blessure.

Manchester City zegevierde in het eigen Etihad Stadium met 4-0 over hekkensluiter Aston Villa, al werd het verschil pas in de tweede helft gemaakt. Sergio Agüero (2), Yaya Touré en Raheem Sterling scoorden voor The Citizens, die nu vijftig punten uit 28 wedstrijden hebben. Daarmee staan ze op de vierde plaats in de Engelse competitie, op twee punten van nummer drie Arsenal. Dat team speelde eerder op de dag de derby bij nummer twee Tottenham Hotspur (55 punten) met 2-2 gelijk. Arsenal en Tottenham hebben wel een wedstrijd meer gespeeld dan Manchester City. Koploper Leicester City (57 punten) gaat later op de avond nog op bezoek bij Watford FC. Leandro Bacuna was invaller bij Aston Villa.

West Ham United boog in de uitwedstrijd tegen Everton in de laatste twaalf minuten een 2-0 achterstand om in een 2-3 zege. Dimitri Payet maakte in de negentigste minuut het winnende doelpunt. Everton-Belg Kevin Mirallas had in de 35ste minuut zijn tweede gele kaart gekregen. Zijn land- en ploeggenoot Romelu Lukaku miste in de 69ste minuut een penalty om er 3-0 van te maken. Bournemouth deed uitstekende zaken met een 1-3 overwinning bij Newcastle United, waar Daryl Janmaat en Georginio Wijnaldum in de basis stonden, Vurnon Anita inviel, en Tim Krul en Siem de Jong afwezig waren. Invaller Leroy Fer leverde met een assist op Gylfi Sigurdsson een bijdrage aan de belangrijke 1-0 thuiszege van Swansea City op Norwich City.