Elf feiten over de CL-clash tussen Atlético en PSV

15 maart 2016, 15:15

Het kan voor voetbalminnend Nederland een van de mooiste dagen van het jaar worden. PSV gaat vanavond (dinsdag) vanaf 20.45 uur proberen om na een 0-0 in eigen huis ten koste van Atlético Madrid naar de kwartfinales van de Champions League te gaan. FCUpdate.nl blikt aan de hand van elf feiten vooruit op het prachtige en belangrijke affiche in het Estadio Vicente Calderón.

PSV won nog nooit van Atlético

Hoewel PSV in de geschiedenis drie keer eerder in actie kwam tegen Atlético Madrid, wonnen de Eindhovenaren nog nooit van de Spaanse topclub. In 2008 werd er in de groepsfase van de Champions League met 2-1 en 0-3 verloren, in de heenwedstrijd in Eindhoven werd het op 24 februari 0-0.

PSV heeft geen goede staat van dienst tegen Spaanse clubs

Als we de historie in duiken, dan kunnen we concluderen dat PSV over het algemeen veel moeite heeft met tegenstanders uit Spanje. Van de 25 wedstrijden tegen Spaanse clubs werden er slechts vier in een overwinning omgezet. Elf keer stond er een gelijkspel op de borden, tien keer ging PSV onderuit. Van de dertien uitwedstrijden op Spaanse bodem won PSV er niet één.

Atlético is ijzersterk in het Vicente Calderón

In eigen huis is Atlético Madrid amper te verslaan. Na de 0-2 Europa League-nederlaag tegen Rubin Kazan in februari 2013 ging de ploeg van coach Diego Simeone in het Estadio Vicente Calderón in Europees verband alleen nog maar ten onder tegen Benfica (1-2). Dat gebeurde dit seizoen, in de poulefase van de CL.

Atlético had het vaak lastig tegen Nederlandse clubs

Waar PSV het doorgaans moeilijk heeft met Spaanse ploegen, had Atlético het op haar beurt in het verleden lastig met Nederlandse tegenstanders. Zowel Ajax (1971 en 1997) als FC Groningen (1983 en 1988) was Atlético tot twee keer toe de baas in Europa. De Madrilenen wonnen nog nooit een dubbele ontmoeting met een Nederlandse club, maar pakten wel de winst in vier van hun vijf thuisduels.

Gelijkspel buitenshuis is vaak gunstig voor Atlético

Van de twaalf dubbele Europese confrontaties waarin Atlético de uitwedstrijd gelijkgespeeld had, werden er uiteindelijk tien in Madrileens voordeel beslist. Tegen Derby County (1974/1975 - 2-2 uit, 2-2 thuis) ging het mis na strafschoppen, tegen Ajax (1996/1997, 1-1 uit, 2-3 thuis) was het na negentig minuten gedaan in de return.

De defensie van Atlético staat als een huis

De cijfers die Atlético-doelman Jan Oblak en de rest van het team dit seizoen neerzetten, zijn ongelofelijk. In de Primera División hoefden Simeone en co slechts twaalf goals te incasseren in 29 optredens, in de Champions League werd in vijf van de zeven duels de nul gehouden (drie goals tegen).

Nederlands CL-succes is lang geleden

Als we teruggaan naar de laatste keer dat een Nederlandse club haar opwachting maakte in de knock-outfase van de Champions League, dan komen we uit in het seizoen 2006/2007. Toen haalde PSV de kwartfinale, waarin Liverpool te sterk was. In de twee jaren ervoor overwinterden de Eindhovenaren ook. In 2005/2006 was Olympique Lyon te sterk in de achtste finales, een jaar eerder greep PSV op de valreep naast de finale tegen AC Milan. De laatste CL-winst van een Nederlandse club dateert van 1995 (Ajax).

Gelijkspel in eigen huis slecht is voorteken voor PSV

Bij de twaalf keren dat PSV het eerste deel van het tweeluik in eigen huis gelijkspeelde, werd er negen keer aan het kortste einde getrokken door de ploeg uit Eindhoven. Daartegenover staan dus drie zeges na een remise voor het eigen publiek. Kanttekening: deze drie overwinningen ontstonden stuk voor stuk na een 0-0 in Eindhoven. Overigens viel het ook drie keer de verkeerde kant uit na deze uitslag.

Het zijn twee ploegen in vorm

Atlético Madrid is momenteel al acht wedstrijden op rij ongeslagen in alle competities. Bij PSV staat de teller op zeven. De Brabantse topclub ging voor het laatste onderuit in het bekerduel met Utrecht (1-3) op 4 februari. Atlético verloor voor het laatst op 30 januari (2-1 bij Barcelona).

PSV heeft meer punten bij elkaar gesprokkeld dan de rest van Nederland

PSV heeft dankzij haar uitstekende prestaties in de Champions League meer punten voor de UEFA-coëfficiëntenlijst verzameld dan de rest van de Nederlandse ploegen bij elkaar. Na de doelpuntloze remise tegen Atlético Madrid van afgelopen woensdag hebben de Eindhovenaren zeventien punten bij elkaar gesnoept, terwijl Ajax, AZ, FC Groningen, Vitesse en Go Ahead Eagles samen tot zestien punten kwamen.

PSV kan 6 miljoen euro pakken

Kent het duel voor PSV een goede afloop, dan zal de kassa in het Philips Stadion flink rinkelen. Kwalificeert PSV zich namelijk ten koste van Atlético voor de kwartfinales van de Champions League, dan strijkt het een slordige 6 miljoen euro op. Dat zou lekker zijn, zeker omdat er eerder dit seizoen al 22,5 miljoen euro prijzengeld binnengehaald werd door de regerend kampioen van Nederland.

Het duel tussen Atlético en PSV is uiteraard, zoals alle duels in de Champions League en de Eredivisie, live te volgen op FCUpdate.nl! Wat denken jullie dat de uitslag wordt? Laat het weten in de reacties!

[photo,96504,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen