Fenerbahçe eist onderzoek naar arbiter na nederlaag

18 maart 2016, 17:24

Fenerbahçe legt zich niet zomaar neer bij de uitschakeling in de Europa League. De Turkse topclub wil dat het telefoon- en betalingsverkeer van de Kroatische scheidsrechter Ivan Bebek wordt onderzocht, omdat het vermoedens van matchfixing heeft.

In een verklaring op haar officiële website noemt Fenerbahçe het optreden van Bebek donderdag in de return tegen Sporting Braga in de achtste finales van de Europa League 'onmogelijk om uit te leggen'. Met Robin van Persie in de basis ging de grootmacht uit Istanbul met 4-1 onderuit in Portugal, waarmee de 1-0 overwinning van een week geleden op eigen veld teniet werd gedaan. Bebek had met zijn beslissingen grote invloed op het wedstrijdverloop.

Bij rust was de score met 1-1 nog in evenwicht in de return tussen Braga en Fenerbahçe. De tweede gele kaart van Mehmet Topal bleek het kantelpunt. De speler van Fenerbahçe werd in de 66ste minuut van het veld gestuurd wegens een handsbal, maar er leek meer sprake van aangeschoten hands. De 'overtreding' van Topal leverde Braga bovendien een penalty op, waaruit voormalig VVV Venlo-speler Josué de 2-1 maakte. Nikola Stojiljkovic zorgde vijf minuten later voor de belangrijke 3-1 voor de thuisclub, Rafa Silva gooide het tweeluik in de 84ste minuut met de 4-1 op slot. In de slotfase werden ook Fenerbahçe-spelers Potuk (direct rood) en Volkan Sen (twee keer geel) nog van het veld gestuurd.