Sparta wint weer niet, strijd om plek twee spannender

18 maart 2016, 22:09   Bijgewerkt: 18 maart 2016, 22:18

Sparta Rotterdam is voor de tweede speelronde op rij niet tot winst gekomen in de Jupiler League. Na de nederlaag bij Almere City FC van afgelopen maandag bleef de ploeg van coach Alex Pastoor vrijdag op het eigen Kasteel steken op een 1-1 gelijkspel tegen Fortuna Sittard.

Sparta leek zich nog wel te gaan herpakken van het verrassende verlies in Almere van eerder deze week. Bij rust gingen de Rotterdammers met 1-0 aan de leiding, door een doelpunt van Paco van Moorsel. De middenvelder passeerde Fortuna-keeper Ferhat Kaya in de 24ste minuut met een kopbal. In de 66ste minuut herstelde Raymond Fafiani echter op formidabele wijze het evenwicht. De Fortuna-speler trof doel met een schot van zeker dertig meter afstand.

Ondanks het gelijkspel zette Sparta wel een nieuwe stap naar het kampioenschap en de bijbehorende promotie naar de Eredivisie. VVV Venlo, de nummer twee van de ranglijst, ging namelijk met 2-0 onderuit bij nummer drie FC Eindhoven. Sparta heeft nu een voorsprong van elf punten op VVV, met ook nog eens een wedstrijd tegoed.

VVV verloor in Eindhoven door tegendoelpunten van Jinty Caenepeel en Jari Vandeputte in de eerste 24 minuten. De Venlose ploeg kan zich beter richten op het behouden van de tweede plaats, die een gunstigere plaatsing voor de play-offs om promotie oplevert. Door de winst verkleinde FC Eindhoven de achterstand op VVV tot één punt. Nummer vier NAC Breda heeft twee punten minder dan de nummer twee. De Brabanders wonnen doelpuntrijk bij FC Den Bosch: 3-6.

Door twee goals van Bart Biemans kwam NAC in Stadion de Vliert voor rust twee keer op achterstand, maar toch ging het rusten met een 2-3 voorsprong. Enes Unal was verantwoordelijk voor de 1-1 en de 2-3, tussendoor zorgde Sjoerd Ars uit een penalty voor de 2-2. Tussen de 2-2 (43ste minuut) en 2-3 (44ste minuut) zat slechts één minuut. Denis Pozder maakte er acht minuten na de pauze 3-3 van, maar in de laatste 32 minuten liep NAC alsnog uit naar een ruime zege. Ars (weer uit een strafschop), Mats Seuntjens en Kees Heemskerk (eigen goal) maakten het verschil. Arda Havar, de veroorzaker van de tweede penalty waaruit Ars scoorde, moest zijn overtreding bekopen met een directe rode kaart.

Go Ahead Eagles schitterde in de eigen Adelaarshorst met een 5-0 zege op FC Oss. Sander Duits maakte in de tiende minuut de 1-0, daarna scoorden Teije ten Den en Leon de Kogel ieder twee keer. FC Volendam kwam voor de elfde keer op rij niet tot winst in een uitwedstrijd. Ditmaal werd met 2-1 verloren bij hekkensluiter RKC Waalwijk. In aanloop naar de kraker PSV - Ajax van zondag in de Eredivisie won Jong PSV in Amsterdam met 1-2 bij Jong Ajax. Frenkie de Jong bracht de thuisclub in de 49ste minuut aan de leiding, maar Jordy de Wijs en Menno Koch zorgden in de laatste elf minuten voor de ommekeer namens Jong PSV. Almere City FC won ook haar vijfde wedstrijd in de vierde periode. Deze keer werd Helmond Sport met 0-2 verslagen, door goals van Soufyan Ahannach en Jason Oost in het laatste kwartier. SC Telstar won thuis met 3-0 van FC Dordrecht.