Basaçikoglu helpt Feyenoord over het dode punt

19 maart 2016, 21:42   Bijgewerkt: 20 maart 2016, 10:07

Hij is al ruim anderhalf jaar Feyenoorder, maar in die periode kreeg Bilal Basaçikoglu meer kritiek dan lof. Eindelijk lijkt de aanvaller echter zijn draai te hebben gevonden in Rotterdam-Zuid. Een week nadat hij de beslissende 0-2 maakte op bezoek bij Vitesse, hielp hij zijn ploeg als invaller over het dode punt in de moeizame thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Mede dankzij hem won Feyenoord met 3-1.

Thuis tegen De Graafschap, op papier zou het een eenvoudige wedstrijd moeten zijn voor een club als Feyenoord. Zeker omdat een gewaarschuwd mens voor twee zou moeten tellen en gewaarschuwd waren de Rotterdammers, want twee van de laatste drie thuisduels tegen de ploeg uit Doetinchem werden verloren. In december 2008 won De Graafschap met 1-3 in Rotterdam-Zuid, in januari 2011 werd het 0-1.

Feyenoord herpakte zich hierna enigszins en was voor de rust twee keer dicht bij de gelijkmaker, maar De Graafschap-keeper Hidde Jurjus voorkwam een snelle 1-1. Eerst tikte hij een kopbal van Jens Toornstra naast, daarna wist hij een kopstoot van Michiel Kramer net voor de lijn te keren. Even leek het een doelpunt te zijn, maar de doellijntechnologie wees uit dat de bal de lijn net niet volledig gepasseerd had.

Vlak na de pauze had Kramer toch zijn goal te pakken, hij tikte bij de eerste paal een voorzet van Miquel Nelom binnen. Feyenoord toonde in de tweede helft meteen de drive en beleving die het voor rust miste, maar de finesse om de tegenstander de genadeklap toe te dienen ontbrak. Dat veranderde vooral door één man: Basaçikoglu. Hij was na de rust in de ploeg gekomen voor de tegenvallende Simon Gustafson en beleefde een geweldige invalbeurt. Vanaf de rechterkant zorgde de oud-speler van sc Heerenveen vrijwel continu voor dreiging, hij was eigenlijk de enige speler op het veld die vanuit het niets voor gevaar kon zorgen. Nadat hij al meerdere keren langs zijn tegenstander was geglipt, stond hij met een prima bal op Eljero Elia aan de basis van de bevrijdende 2-1. Een merkwaardig eigen doelpunt van De Graafschap, waarbij doelman Hidde Jurjus de bal onbedoeld voor de voeten van een teamgenoot weg tikte, bepaalde vervolgens de eindstand op 3-1. Bijna werd het nog 4-1, maar Vilhena miste op aangeven van wederom Basaçikoglu een opgelegde kans.