Johan Cruijff: een iconische speler, een uniek mens

24 maart 2016, 15:32   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het is vandaag exact één jaar geleden dat de voetbalwereld afscheid moest nemen van een icoon. In de middag van donderdag 24 maart kwam het bericht binnen dat Johan Cruijff is overleden aan de gevolgen van longkanker. Op die dag schreven we deze special, Johan Cruijff: een iconische speler, een uniek mens.

En toen was het stil. Op een normale donderdagmiddag komt opeens het bericht binnen dat Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleden is. De hele voetbalwereld is in diepe shock, huilt en rouwt. We moeten, veel te vroeg, afscheid nemen van de allergrootste sportman die Nederland ooit gekend heeft. De eeuwige nummer veertien was een icoon, een kunstenaar, een mentor, een visionair en een held. We zullen hem voor altijd dankbaar zijn voor al het moois dat hij het voetbal geschonken heeft.

Een Nederlandse voetballer met meer aanzien dan Johan Cruijff is er nooit geweest. De geboren Amsterdammer trainde vanaf zijn zesde levensjaar al mee bij Ajax, waar hij uitgroeide tot het icoon der iconen. Het begon allemaal op 15 november 1964, toen hij als zeventienjarig talent voor Ajax 1 debuteerde in de uitwedstrijd tegen het Groningse GVAV. Hoewel er verloren werd, tekende Cruijff natuurlijk voor de enige Amsterdamse treffer. Wat volgde, is pure voetbalgeschiedenis.

Cruijff was meteen al eigenwijs, hij had het voetbal uitgevonden. Er was maar één speler zoals hij. Niemand anders kon het voetbal op zijn karakteristieke manier verheffen tot kunst. Met de sierlijkheid van een zwaan en de meest verfijnde vorm van techniek legde hij zijn tegenstanders keer op keer in de luren. Cruijff was niet te stoppen. Dribbelen, even wachten, over de bal heen kijken en toeslaan als tegenstanders de bal af probeerden te pakken. Dat was Cruijff ten voeten uit. De aanvaller was nog geen 1,80 meter, maar was een groot leider.

Na vijf jaren in Catalonië te hebben gespeeld opteerde Cruijff voor avonturen in de Verenigde Staten (bij Los Angeles Aztecs en Washington Diplomats) en een uitstapje naar Levante. Ondertussen keerde hij in november 1980 voor even terug bij Ajax, als technisch adviseur. Op 30 november baarde hij in deze functie opzien door vanaf de tribune af te dalen naar de bank, waar hij naast de verbaasde coach Leo Beenhakker ging zitten. Dat typeerde Cruijff, hij wist alles altijd beter. Een 1-3 achterstand tegen FC Twente werd omgebogen in een 5-3 zege, dat kan geen toeval geweest zijn. In december 1981 tekende hij weer een spelerscontract bij Ajax. Hoewel hij weer geniale dingen zoals de tandem-penalty met Jesper Olsen liet zien, vertrok hij na twee seizoenen vanwege een conflict met de clubleiding. Een gevoelige overstap naar aartsrivaal Feyenoord volgde. Cruijff haalde zijn gram, door het kampioenschap en de beker te winnen. Op 37-jarige leeftijd werd hij voor de vijfde keer verkozen tot Nederlands voetballer van het jaar. Op 13 mei 1984 speelde hij zijn laatste officiële voetbalwedstrijd. Het was het einde van een tijdperk.

Cruijff

Cruijff

We kunnen er niet omheen: Cruijff is de meest invloedrijke en iconische persoon van ons voetballand. En dat zal hij altijd blijven. We gaan je missen Johan, rust in vrede.

Door: Koen Jans

[photo,96699,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen