Oranje wil winnen voor Johan Cruijff én voor zichzelf

25 maart 2016, 16:30

Witte donderdag was een inktzwarte dag in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Johan Cruijff, volgens velen de grootste voetballer die ons land ooit gekend heeft, overleed op 68-jarige leeftijd. Daags na het dramatische nieuws over de legendarische nummer 14 speelt het Nederlands elftal een vriendschappelijke interland tegen Frankrijk. Er zijn twee doelen: Cruijff eren met een prachtig eerbetoon (hopelijk een overwinning) en het inslaan van een nieuwe weg.

Het belangrijkste

Natuurlijk is het eerbetoon aan en het herdenken van Cruijff vrijdagavond (aftrap 20.45 uur) in de Amsterdam ArenA het allerbelangrijkste. "De wedstrijd heeft nu een heel andere lading. Nederland-Frankrijk moet een eerbetoon worden", sprak KNVB-directeur Bert van Oostveen al meer dan terecht. Met de voetbalbond heeft hij besloten dat de interland tussen Oranje en Les Bleus in de veertiende minuut zal worden stilgelegd. Logischerwijs is hiervoor gekozen omdat Cruijff en het rugnummer veertien voor altijd met elkaar verbonden zullen zijn.

Donderdagavond werd de benefietwedstrijd tussen Feyenoord en Sparta (2-0) in De Kuip ook al stilgelegd in de veertiende minuut, wat indrukwekkende beelden teweegbracht. Overigens zal er voorafgaand aan het duel tussen Oranje en Frankrijk ook een minuut stilte in acht genomen worden en zullen beide ploegen met rouwbanden spelen. Dit was sowieso al het geval, vanwege de terreuraanslagen in Brussel van eerder deze week.

Ook belangrijk

Hoe moeilijk het ook is om de sentimenten even los te laten, wordt er natuurlijk ook nog gewoon gevoetbald in de Amsterdam ArenA. Laten we eerlijk zijn: het op beschamende wijze mislopen van deelname aan het EK 2016 dreunt nog keihard na. Er zit niets anders op dan de focus naar het WK 2018 in Rusland te verleggen. Het is duidelijk dat er dingen anders moeten om kwalificatie voor dit eindtoernooi te bewerkstelligen, in een pittige groep met Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg.

Zodoende is de zure nasmaak van de vervelende kwalificatieserie voor het EK nog niet helemaal weggespoeld. Waarschijnlijk zal dit pas het geval zijn na de eindronde in Frankrijk. Toch is het zaak om nu al met positivisme te werken aan een rooskleurige Oranje-toekomst. In het kader hiervan dient de oude garde min of meer vervangen te worden door de jonge honden. Het Nederlands elftal zit nu midden in dat proces. Mannen als Rafael van der Vaart, Nigel de Jong en Robin van Persie lijken verleden tijd te zijn. Omdat Arjen Robben (weer) geblesseerd is, zijn Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar momenteel de enige routiniers bij Oranje. Jongens als Jeffrey Bruma, Virgil van Dijk, Jetro Willems, Jordy Clasie, Davy Klaassen, Quincy Promes en Memphis Depay moeten nu eigenlijk zo snel mogelijk uitgroeien tot volwaardige basiskrachten van Oranje. Vooral over Promes was Blind enorm positief. "Als je hebt over jonge spelers die stappen makken, dan is Promes daar op dit moment het beste voorbeeld van."

De voortekenen voor de clash met Frankrijk zijn niet al te best. Oranje wist in tien van de 23 interlands tegen Frankrijk met de winst aan de haal te gaan, maar was in de laatste tien ontmoetingen slechts tweemaal de sterkste. Bovendien werd er, op 1-0 winst in april 1963, ondanks zeven pogingen geen oefeninterland meer van Frankrijk gewonnen. We zijn benieuwd of dat vanavond wel weer zal lukken.

Door: Koen Jans

Nederland-Frankrijk is uiteraard weer live te volgen op FCUpdate.nl. Wat denk jij dat de uitslag van de wedstrijd wordt? Vul het in op Voetbalgokken.nl, dé website voor het voorspellen van voetbalwedstrijden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen