In beeld: de opmars van Oranje-uitblinker Janssen

Ger
30 maart 2016, 15:48   Bijgewerkt: 30 maart 2016, 15:54

Vincent Janssen produceerde in de oefeninterland tegen Engeland een nieuw passend hoofdstuk van zijn fraaie jongensboek. De topschutter van AZ, die een jaar geleden nog voor eerstedivisionist Almere City FC uitkwam, tekende op Wembley bij zijn basisdebuut in Oranje voor een treffer en een assist. Een overzicht in foto's van zijn prille, stormachtige loopbaan.

[photo,96821,left,]

Janssen is afkomstig uit de jeugdopleiding van Feyenoord. In zijn laatste jaar in Rotterdam werd hij topscorer en landskampioen met de A1. Toch kreeg de spits geen contract. "Eerlijk gezegd had ik bij Feyenoord niet mijn beste jaren als jeugdvoetballer. Je moet een grote bek hebben en daar ik had in het begin moeite mee", blikte Janssen tegenover de NOS terug op zijn periode bij de Kuipbewoners.

[photo,96816,left,]

Bij Almere City FC kreeg Janssen alsnog een kans in het betaalde voetbal. De geboren Brabander speelde in totaal twee jaar voor de eerstedivisionist. Vooral in zijn tweede seizoen kwam Janssen door zijn doelpuntenproductie in de belangstelling te staan van verschillende clubs uit de Eredivisie. Nog geen jaar geleden, op 11 mei 2015, was hij voor het laatst trefzeker namens Almere City, in de play-offs om promotie tegen De Graafschap.

[photo,96819,left,]

Janssen veroverde met Almere City geen prijzen, maar de spits mocht zelf wel verschillende bokalen in ontvangst nemen. Zo werd hij in de vorige voetbaljaargang uitgeroepen tot de beste speler én het grootste talent van de tweede periode in de Jupiler League.

[photo,96822,left,]

Gedurende zijn periode bij Almere City was Janssen een vaste klant in de selectie van Jong Oranje. In de jaren voorafgaand aan zijn debuut in het 'grote' Nederlands elftal droeg hij ook de shirts van verschillende andere vertegenwoordigende Nederlandse jeugdploegen. 

[photo,96817,left,]

In juni 2015 tekende Janssen een contract tot medio 2019 bij AZ. "Vincent is een beloftevolle spits, die erg doelgericht is. Zijn mentaliteit is uitstekend. Het is een knokker die alles uit zijn carrière wil halen. Bij AZ bieden wij hem de mogelijkheden om zijn potentie volop te kunnen waarmaken", sprak toenmalig directeur voetbalzaken Earnest Stewart over de aanwinst.

[photo,96814,left,]

Janssen maakte hij in een kwalificatiewedstrijd voor de Europa League tegen Istanbul BB zijn eerste officiële doelpunt voor de Alkmaarders. Zijn eerste competitietreffer namens AZ volgde op 4 oktober 2015, in de thuiswedstrijd tegen FC Twente.

[photo,96815,left,]

Zijn eerste hattrick voor AZ maakte Janssen in januari, uitgerekend tegen zijn oude club Feyenoord. "Het is sportieve revanche, zeker", glimlachte hij na de wedstrijd voor de camera van FOX Sports. "Het is hartstikke mooi en speciaal om drie keer te scoren tegen Feyenoord."

[photo,96818,left,]

Bijna twee weken geleden kreeg Janssen te horen dat hij voor het eerst was opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal, voor de oefeninterlands tegen Frankrijk en Engeland. "Ik heb er veel zin in. Ik besef het nog niet helemaal. Echt geweldig", zei Janssen na het goede nieuws.

[photo,96820,left,]

Janssen debuteerde afgelopen vrijdag tegen Frankrijk als invaller in Oranje. Hij kwam in de 81ste minuut in de Amsterdam ArenA binnen de lijnen voor Luuk de Jong. "Hartstikke mooi en een uniek moment", aldus Janssen tegen VI. "Ik heb gewoon mijn best gedaan en hard gewerkt. Ik was blij dat de 2-2 viel, maar het was jammer dat het daarna nog 2-3 werd."

[photo,96803,left,]

Op het gras van het indrukwekkende Wembley vierde Janssen dinsdag zijn basisdebuut voor de nationale ploeg. Het werd een optreden om nooit te vergeten. De spits schoot koel een strafschop binnen én verzorgde de assist bij de uiteindelijke 1-2 van Luciano Narsingh. "Het besef moet nog komen", zei Janssen na afloop in gesprek met de NOS. "Dit is wel een van de mooiste scenario's. Zeker als je kijkt waar ik vandaan kom."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen