Een week later: veel prachtige woorden over Cruijff

31 maart 2016, 15:49

Het is vandaag (donderdag) precies een week geleden dat Nederland haar grootste en meest gerespecteerde voetballer aller tijden verloor. Het overlijden van Johan Cruijff (68) kwam hard aan in de voetbalwereld en dat leverde een flinke portie prachtige reacties op. Eens te meer werd duidelijk hoeveel aanzien en status de legendarische nummer veertien genoot. FCUpdate.nl zet een aantal hartverwarmende en treffende teksten over Cruijff op een rijtje.

Een winnaar

Een inspirator

De grootste Nederlandse trainers spraken stuk voor stuk lovende en mooie woorden over Cruijff. "Diep bedroefd om het overlijden van mijn beste coach en goede vriend. Bedankt voor alles. Voor altijd in ons hart", sprak Ronald Koeman. Ook Guus Hiddink liet van zich horen. "De impact op het voetbal van Johan is enorm geweest. Hij was voor iedereen een geweldig voorbeeld. Johan is altijd een geweldige inspirator geweest. Zijn visie op voetbal wist hij altijd geweldig te verwoorden en daarbij wist hij je altijd aan het denken te zetten. Hij was een goede dwarsdenker. Als voetballer heb ik vooral het beeld voor ogen van de Cruijff die tegen de Italiaanse slagers van Inter altijd weer net iets langer in de lucht wist te zweven dan je voor mogelijk achtte."

Een kunstenaar

Voor altijd in het hart van Ajax en Barça

Ajax en FC Barcelona, de clubs waar Cruijff als een groot icoon geldt, kwamen in de loop van de week met meerdere eervolle reacties, acties en steunbetuigingen. Ajax noemde de nummer 14 de 'grootste Ajacied aller tijden'. Barça zei dat de vroeger zo succesvolle speler en trainer voor eeuwig in het hart zal blijven. "We houden voor altijd van je, Johan. Rust in vrede." Voorzitter Josep Maria Bartomeu bedankte Cruijff voor al zijn daden. "Je hebt de historie van deze club veranderd, als speler en als trainer", zei de preses, die met Barcelona een fraai eerbetoon voor Cruijff organiseert bij El Clásico tegen Real Madrid.

De allerbeste

Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer

Een visionair

Het verlies van Cruijff dreunde hard na bij diverse Ajax-iconen. "Je ziet hem steeds voor je. Als ik die filmpjes weer zie, die oude bewegingen van hem, hoe hij erlangs ging. Dat was fantastisch natuurlijk", stelde Sjaak Swart bij AT5. "Hij was een grote inspirator voor mij en een visionair", zei Wim Jonk over Cruijff. "Hij kon 'out of the box' denken. Hij heeft het aanvallende voetbal kleur gegeven. Hij was in staat twee stappen vooruit te denken. Ik hoop dat ik de kans krijg deze visie te blijven doorgeven." Dennis Bergkamp noemde Cruijff de rode draad in zijn carrière. "De filosofie van Cruijff is de basis van de persoon die ik ben, als voetballer en trainer. Hij is op voetbalgebied veruit de belangrijkste persoon geweest in mijn carrière. Hij heeft mij verbeterd als speler, trainer en mens. Door hem voelde ik me onoverwinnelijk."

Een revolutionair

Jan Wouters en John van 't Schip waren niets zonder Cruijff, zeiden beide oud-internationals. "Johan Cruijff zag een talent in mij dat Ajax nodig had. Anders had ik mijn hele leven bij Utrecht gespeeld. Daardoor heb ik ook het Nederlands elftal gehaald. Ik ben hem daar heel dankbaar voor. Hij was heel belangrijk voor mij", waren de woorden die Wouters sprak. Van 't Schip: "Johan Cruijff raakte mij diep in mijn hart. Wat hij met een bal deed was pure magie. Hij was mijn idool en inspireerde me om te gaan voetballen. Zonder Cruijff had ik dat nooit gedaan. Hij was revolutionair en dacht altijd twee stappen vooruit. Als trainer denk ik ook vaak 'hoe zou Johan dit hebben gedaan?", aldus Van 't Schip.

Heitinga krijgt masterclass in vliegtuig

Olsson koestert vernedering door Cruijff

Wat ook een mooie reactie was, was die van Jan Olssen. De Zweedse verdediger werd tijdens het WK 1974 volledig het bos in gestuurd door Johan Cruijff. Olsson werd uitgelachen door het moment, maar koestert de herinnering toch. "Ik begrijp niet hoe hij het deed, het was fantastisch. Ik hou van alle details aan het moment. Ik wist meteen al dat het een beroemde actie zou worden. Hij staat in mijn geheugen gegrift. Elke keer als ik aan voetbal denk, denk ik aan Johan Cruijff. Ik heb de eer gehad om hem te ontmoeten. Het was een geweldige speler, een geweldige trainer en een geweldige man. Hij had alles."

Filosofie Cruijff blijft voorbestaan bij Barça

Het befaamde MSN-trio van Barcelona schrok ook van het bericht over Cruijff. Lionel Messi: "Hij was heel invloedrijk in de voetbalwereld en veranderde de mentaliteit en speelstijl van FC Barcelona. Een groot deel van de recente successen is aan hem te danken." Neymar: "Het is een groot verlies voor de voetbalwereld. Mijn condoleances voor de nabestaanden." Luis Suarez: "Hartelijk dank voor alles wat u aan het voetbal, Ajax en Barça heeft gegeven. Rust in vrede, Johan."

De internationale kranten besteedden ook veel aandacht aan Cruijff. Bekijk [a,http://,_blank,hier] een overzicht van meer korte reacties op het overlijden van de Nederlandse voetballegende.

Door: Koen Jans

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen