ErediVisie: wat opviel in de 29ste speelronde

4 april 2016, 14:04

Het was het weekend van het hartverwarmende eerbetoon aan Johan Cruijff, de topper tussen AZ en PSV (2-4), de degradatiekraker tussen De Graafschap en SC Cambuur (2-2) en de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse (2-1). Maar er gebeurde nog veel meer op de Nederlandse velden. FCUpdate.nl loopt, zoals op iedere maandag in deze rubriek, weer een rondje langs de velden.

Wat een schitterend eerbetoon

{image[309229][right-half][]}Als het nog niet duidelijk was, dan is het de afgelopen anderhalve week wel duidelijk geworden: Johan Cruijff is de grootste voetballer die Nederland ooit gekend heeft. Het eerbetoon bij El Clásico tussen FC Barcelona en Real Madrid was zaterdag prachtig, maar ook in de Eredivisie werd er uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van de legendarische nummer 14. Overal werd een minuut stilte in acht genomen en werden rouwbanden gedragen en in meerdere stadions werd in de veertiende minuut een staande ovatie gegeven om het voetbalicoon te eren. Rond het treffen tussen Ajax en PEC Zwolle (3-0) werd Cruijff op meerdere indrukwekkende manieren geëerd. Het begon bij een supportersmars richting het stadion, dat op termijn de Johan Cruijff Arena moet heten. De schitterende choreografie op de tribunes, de eervolle spandoeken, de fraaie beelden op de tv-schermen, de vele spreekkoren, het was echt mooi om erbij te zijn. "Het was kippenvel", sprak Ajacied Jöel Veltman na afloop tegen FCUpdate.nl. "Die minuut stilte pakte me echt." Overigens eerde Ajax haar grootste speler aller tijden met een keurige overwinning op PEC Zwolle.

FC Ziyech

{image[309205][left-half][]}Willem II stond zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen FC Twente bij rust met 2-0 voor. Met de wetenschap dat de Tricolores een dergelijke voorsprong sinds december 1998 al niet meer hadden weggeven moest het goed komen, maar toen stond er één speler op aan de zijde van de Tukkers: Hakim Ziyech. De smaakmaker van het geplaagde Twente was voor de zoveelste keer dit seizoen weergaloos. De technisch zeer begaafde linkspoot nam zijn ploeg weer eens bij de hand en zette hoogstpersoonlijk zijn handtekening onder een fraaie comeback en een 2-3 overwinning in Tilburg. Willem II-coach Jurgen Streppel verwoordde het mooi: "Het werd het Willem II - FC Ziyech met als eindstand 2-3. Ik vond dat wij een punt verdiend hadden, maar Ziyech was onhoudbaar voor ons", aldus Streppel. Sjonge jonge, wat is het toch jammer dat Ziyech niet voor Oranje gekozen heeft.

Met tien man kunnen de boeren het wel

{image[309212][right-half][bas nijhuis]}'En ze gaan met de trekker weer naar huis', het is een leus die vaak in het vak met thuissupporters te horen is bij wedstrijden tegen FC Groningen, dat dan vaak op achterstand staat. Het was de laatste tijd huilen met de pet op bij de 'boeren', zoals de club uit het noorden vaak genoemd wordt en de Groningse fans zichzelf ook noemen. Maar na zes nederlagen op rij, een negatief clubrecord, was het zondag eindelijk weer eens raak voor de bekerhouder. Met drie punten in de trekker keerden de spelers huiswaarts. Dankzij een geweldige vrije trap van aanvoerder Rasmus Lindgren werd er met 0-1 gewonnen bij ADO Den Haag. En dat terwijl Michael de Leeuw na een half uur spelen al met een rode kaart kon vertrekken, na een reactie op een provocatie van Tom Beugelsdijk. Deze prent was een grote klap voor Groningen, maar eigenlijk ook precies wat de ploeg van coach Erwin van de Looi nodig had. De volgende keer maar met tien man aan de wedstrijd beginnen?

Topscorers en vrije trappen

{image[309249][left-half][]}De wedstrijd tussen AZ en PSV was niet alleen een topper, het was ook het duel der topscorers. Vincent Janssen (20 goals) en Luuk de Jong (19) gaan namelijk aan kop op de schutterslijst van de Eredivisie. Gek genoeg wisten de twee goaltjesdieven ondanks een 2-4 uitslag niet tot scoren te komen in Alkmaar. Dat gaf Dirk Kuyt (18), Arek Milik (18) en Hakim Ziyech (17) de gelegenheid om dichterbij te komen op de topscorerslijst. Deze drie verzorgden afgelopen weekend een dubbelklapper, waardoor de strijd om de meest productieve speler nog lang niet gestreden is. Wat ook opviel, was het aantal rake vrije trappen. Ziyech verzilverde er tegen Willem II maar liefst twee. Lewis Baker (Vitesse-NEC), Branco van den Boomen (Roda JC-Heerenveen) en Rasmus Lindgren (ADO-Groningen) schoten stuk voor stuk ook in de roos vanuit een standaardsituatie. Het waren allemaal juweeltjes.

Door: Koen Jans

[photo,96937,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen