ErediVisie: wat opviel in de dertigste speelronde

11 april 2016, 14:09   Bijgewerkt: 11 april 2016, 20:57

Dankzij moeizame overwinningen van Ajax en PSV op laagvliegers bleef de situatie in de top van de Eredivisie onveranderd na de dertigste speelronde, waarin onder meer Ouasim Bouy (PEC Zwolle) en Wout Weghorst (Heracles Almelo) een heldenrol speelden en Maikel van der Werff (Vitesse) en Santiago Arias (PSV) juist de schlemiel waren. Maar er viel meer op. FCUpdate.nl loopt de zaken in deze rubriek weer bij langs. 

Thuis een reus, uit een dwerg

{image[309327][right-half][]}Wie komende zaterdag een gokje wil wagen op de wedstrijd tussen AZ en PEC Zwolle, lijkt er goed aan te doen om voor een Alkmaarse zege te gaan. In de laatste zes speelronden is er namelijk een duidelijk patroon (VWVWVW) zichtbaar in de duels van PEC Zwolle. Speelt de ploeg van coach Ron Jans uit, dan wordt er verloren. Is het eigen IJsseldeltastadion de plaats van handelen, dan wordt er gewonnen. Afgelopen vrijdag ook, met 3-1 van Roda JC. Het is de vierde thuiszege op rij en daarmee wordt het clubrecord van 1979 en 2014 geëvenaard. Toch is zo'n reeks minder waard er als er buitenshuis geen punten gesprokkeld worden. Thuis is de oogst bijna twee keer groter dan uit (29 versus 15). Ook opvallend: Roda JC, dat dus door Zwolle geklopt werd, haalt uit juist meer punten (16 versus 15) op dan thuis.

Déjà vu

{image[309362][left-half][]}Santiago Arias kreeg zaterdagavond tijdens de thuiswedstrijd van PSV tegen Willem II een fikse klap te verwerken, toen hij met zijn tweede gele en dus een rode kaart van het veld gestuurd werd. De klap die daarop volgde was echter nog vele malen dommer dan zijn toch wat onhandige overtredingen. De Colombiaanse rechtsachter sloeg uit woede en frustratie een ruit kapot in de catacomben. Het deed meteen denken aan Erik Pieters, die paar jaar geleden hetzelfde deed en daarbij een ernstige armblessure opliep. Los van de fysieke risico's lijkt het natuurlijk ook gewoon helemaal nergens naar. "De actie van Arias past niet bij de kernwaarden van PSV. Wij keuren dit gedrag af", sprak PSV-directeur Toon Gerbrands terecht. "Ik was boos, opgewonden en dacht niet na. Mijn reactie was fout en ik accepteer dat ik hiervoor moet boeten", reageerde Arias zelf in het AD. Gek genoeg was de rode prent voor de Colombiaan wel precies hetgeen zijn Eindhovense club nodig had tegen Willem II. Het gaf de nummer twee van de Eredivisie extra impulsen, waardoor er nog een 2-0 zege geboekt werd en de achterstand op koploper Ajax één puntje bleef.

Altijd een spektakel

{image[309375][right-half][]}Hoe het is om thuis niet al te best te presteren, weten ze bij sc Heerenveen als geen ander. Op 23 januari wisten de Friezen voor het laatst te winnen (3-1 tegen Willem II) in het eigen Abe Lenstra Stadion. Tegen FC Twente (1-3), NEC (1-1), FC Utrecht (0-4) en Heracles Almelo (0-1) stelde het elftal van trainer Foppe de Haan vervolgens teleur. Zondag was het dan eindelijk weer eens raak. AZ werd met 4-2 over de knie gelegd. Het was voor het eerst sinds 11 april 2015 dat Heerenveen vier keer of meer scoorde in een thuiswedstrijd. Toen werd AZ overigens ook geklopt, met 5-2. Overigens staat het affiche Heerenveen-AZ garant voor spektakel. Dit duel eindigde de laatste keren achtereenvolgens in 4-2, 5-2, 1-0, 4-2, 0-4 en 5-1. Dertig doelpunten in zes ontmoetingen, niet verkeerd. Dat zijn gemiddeld vijf goals per duel.

Fans tegen stroom van Maas in

{image[309415][left-half][zakdoekjes]}Met nog vier speelronden te gaan koerst Vitesse keurig af op een plaats in de play-offs om Europees voetbal, met 44 punten uit dertig optredens. Toch heerst er veel onvrede in Arnhem, het rommelt. Dat was afgelopen zaterdag tijdens het thuisduel met ADO Den Haag weer te merken. De geel-zwarten konden zich niet revancheren van de pijnlijke derbynederlaag tegen NEC en sleepten ternauwernood een 2-2 remise uit het vuur. Het publiek was de hele tijd aan het morren en liet zijn onvrede duidelijk merken. Er werd, zoals het blijkbaar hoort als het wat minder gaat, met witte zakdoekjes gezwaaid. "Dit heeft de ploeg niet verdiend. Ze werden al uitgejouwd na vijf minuten. Dit helpt niet, je kunt ze beter ondersteunen. Het is gewoon jammer", sprak Maas bij Omroep Gelderland over de onrust in de Gelredome. De keuzeheer zal in Arnhem nooit zo populair worden als zijn voorganger Peter Bosz. Dat is niet raar: Maas verzamelde zestien punten in dertien duels, Bosz liep 28 uit zeventien. Maar toch: witte zakdoekjes als je nog zevende staat? Niet nodig.

Door: Koen Jans

[photo,97040,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen