Degradatiestrijd gaat cruciale weken in: "Lekker spannend"

Ger
14 april 2016, 09:45   Bijgewerkt: 14 april 2016, 10:38

Met slechts vier speelronden voor de boeg is de spanning in de kelder van de Eredivisie om te snijden. SC Cambuur en De Graafschap proberen de komende weken uit alle macht een aftocht naar de Jupiler League te voorkomen. Het verschil tussen de hekkensluiter en de nummer zeventien van de ranglijst is een schamel puntje. FCUpdate.nl spreekt over de degradatiestrijd met Darryl Lachman en Robin Pröpper, verdedigers van respectievelijk Cambuur en De Graafschap.

"Niet verliezen het belangrijkste"

Cambuur stond de voorbije speelronde voor een bijzonder lastige klus tegen koploper Ajax. De Friezen mochten desondanks geruime tijd hopen op een gelijkspel. Pas na ruim een uur spelen moest de thuisploeg alsnog het hoofd buigen, toen Davy Klaassen een voorzet van invaller Anwar El Ghazi trefzeker met het hoofd verlengde. "We hadden een punt kunnen pakken en dat was volgens mij ook wel verdiend geweest", blikt Lachman (26) terug. "We deden het prima, vooral in de eerste helft. Het was een goede teamprestatie. Ajax wist zich eigenlijk geen raad met ons. We lagen op koers voor een bonuspunt, wat voor ons zeer welkom was geweest in deze fase van het seizoen."

Cambuur gaat zondag op bezoek bij NEC, dat jacht maakt op een plek in de play-offs om Europees voetbal. Daarna wacht in Leeuwarden een duel met Willem II. Voor de Tilburgse nummer vijftien van de ranglijst vormt het ontlopen van de nacompetitie het doel in de laatste weken van het seizoen. "Tegen NEC zullen we het in principe wat makkelijker hebben dan tegen Ajax, maar we spelen dan wel een uitwedstrijd. We dienen top te presteren om een goed resultaat te boeken", beseft Lachman. Voor Cambuur viel er dit seizoen op vreemde bodem maar weinig te juichen. In uitduels behaalde de formatie van coach Marcel Keizer deze Eredivisie-editie slechts zeven punten.

"Vooral in thuisduels punten sprokkelen"

De Graafschap bleef een dag na de nipte nederlaag van Cambuur tegen Ajax ook met lege handen achter. De Doetinchemmers kwamen in het uitduel met FC Groningen nog wel op voorsprong, maar daarna scoorde de thuisploeg drie keer. "We zaten goed in de wedstrijd, daarom is het zonde dat we verloren. Dat was absoluut niet nodig geweest", stelt Pröpper (22). "We begonnen heel goed, zetten veel druk en namen terecht de leiding. Maar die marge hadden we moeten uitbouwen. We hebben grote kansen laten liggen om uit te lopen naar 0-2 en 0-3. Die rake vrije trap van Groningen vlak voor rust deed ons dan ook flink pijn."

Met een overwinning hadden de Superboeren, twee uit- en thuiswedstrijden voor het einde van het seizoen, zowaar nog een kans gehad om de gevarenzone te verlaten. "Niet alleen was de voorsprong op Cambuur dan opgelopen tot vier punten, maar dan hadden we ook de achterstand op Willem II en Excelsior teruggebracht tot slechts vier punten. In dat geval hadden we echt naar boven kunnen kijken", weet Pröpper. Toch ziet de Arnhemmer ondanks het verlies ook lichtpuntjes. "Dit optreden heeft ons ondanks het tegenvallende resultaat wel vertrouwen gegeven. We waren absoluut niet minder dan Groningen."

Programma De Graafschap

15 april: FC Twente (thuis)

20 april: FC Utrecht (uit)

1 mei: AZ (uit)

8 mei: Ajax (thuis)

Programma SC Cambuur

17 april: NEC (uit)

21 april: Willem II (thuis)

1 mei: PSV (uit)

8 mei: Excelsior (thuis)

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen