AZ sloopt Zwolle dankzij vier goals van Janssen

16 april 2016, 21:43   Bijgewerkt: 16 april 2016, 22:20

Vincent Janssen heeft een voorschot genomen op de topscorerstitel van de Eredivisie. De spits was met vier goals in grote mate verantwoordelijk voor de grote zege van AZ op PEC Zwolle: 5-1. De nieuwbakken international staat op 25 treffers op het hoogste niveau.

De bezoekers gaven Janssen in het AFAS-stadion alle gelegenheid om zijn productie op te schroeven. De Zwollenaren gaven twee penalty's weg en blonken uit in het weggeven van vrije schietkansen en rebounds. De spits profiteerde daar ruimschoots van en stelde ook nog Dabney dos Santos in staat om te scoren. Alleen Kingsley Ehizibue kon wat terugdoen voor PEC.

John van den Brom greep terug naar de formatie waarmee hij kort na de winterstop zo succesvol was. Mattias Johansson, Dabney dos Santos en Oud-Zwollenaar Ben Rienstra keerden terug in het elftal. Ron Jans versterkte zijn middenveld met Rick Dekker ten koste van Kingsley Ehizibue. Daarnaast moest de PEC-trainer aanvoerder Bram van Polen, die ontbrak vanwege een enkelblessure, vervangen door Bart Schenkeveld.

De kersverse international mocht na twintig minuten aanleggen vanaf elf meter nadat Schenkeveld Dabney dos Santos had laten struikelen. Janssen schoot de bal met even veel overtuiging in als op Wembley: 1-0. Een andere kwaliteit van een goede spits is alertheid en het gevoel voor positie. Dit kwam van pas toen PEC-doelman Mickey van der Hart een van richting veranderd schot van Stijn Wuytens losliet. Het was niet het eerste foutje van de doelman en Janssen was er als de kippen bij om de 2-0 binnen te tikken.

De ingreep van Jans kantelde niet direct de wedstrijd, maar de intentie waarmee de Zwollenaren voetbalden veranderde wel degelijk. Voor het eerst kwamen de bezoekers enigszins in de buurt van doel van Sergio Rochet. De Alkmaarders konden spijt krijgen van het feit dat ze in de eerste helft verzuimd hadden om meer afstand te nemen. Zeker nadat invaller Kingsley Ehizibue een strakke voorzet van Bouy over Rochet had gekopt: 2-1.

Het antwoord van de Alkmaarders kwam er echter razendsnel. Ditmaal was Janssen de aangever met een functionele hakbal, Dos Santos verraste de PEC-doelman met een naar buiten draaiend schot in de bovenhoek. De kansen op een nieuwe Zwolse inhaalrace werden snel tenietgedaan door keeper Van der Hart. De schlemiel van de avond bracht de doorgebroken Jahanbakhsh ten val in de zestien, scheidsrechter Jeroen Manschot was onverbiddelijk: rood en een strafschop.

Veldwijk hield de schade in het laatste half uur wonderwel beperkt. Tegen tien man creerde AZ kans op kans, maar de gelegenheidskeeper hield twee pogingen van Markus Henriksen uit het doel en was ook de baas over Dos Santos in een één-tegen-éen-situatie. Alleen doelpuntenmachine Janssen wist zijn collega nog een keer te passeren na het wegdraaien bij Bouy: 5-1. AZ neemt door de grote zege afstand van PEC in de strijd om play-off plaatsen en stijgt naar de felbegeerde vierde plek. De bezoekers blijven op de achtste plaats staan.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen