Ajax voorkomt enorme dreun door offensief en late penalty

17 april 2016, 14:31   Bijgewerkt: 22 april 2016, 11:26

Een bloedstollend spannende wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht is zondagmiddag in een onwerkelijke 2-2 geëindigd. Ajax keek een paar minuten voor tijd nog tegen een ontluisterende 0-2 achterstand aan, maar door een Amsterdamse 'Houdini act' werd het alsnog gelijk. Een late penalty bevrijdde Ajax, dat PSV nu nog op doelsaldo achter zich houdt.

Ajax wist vier speelronden voor het einde dat het kampioen zou worden als er geen punten meer verspeeld zouden worden, maar was zich er ook van bewust dat Utrecht een heuse 'angstgegner' is. In de laatste elf ontmoetingen wisten de Amsterdammers namelijk maar twee keer aan het langste eind te trekken. Vijf keer werd er verloren, vier keer liep de krachtmeting uit op een remise. De Boer verspeelde met Ajax al twintig punten tegen Utrecht en was dus een gewaarschuwd man.

Eerst terug naar het begin. Er ontvouwde zich aanvankelijk een vrij stugge wedstrijd in de ArenA. Beide ploegen waren in prettige weersomstandigheden niet echt in staat om de tegenstander in verlegenheid te brengen. Ajax had verreweg het meeste balbezit, maar kon dit niet omzetten in grote kansen. Met voorzetten en een handvol schoten vanuit de tweede lijn probeerden de Ajacieden een voorsprong te forceren. Amin Younes wist het net te vinden, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

In de tweede helft bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde, tot de 55ste minuut. Toen kwam Utrecht opeens aan de leiding. Na knullig balverlies van Davy Klaassen kreeg Andreas Ludwig de bal van Haller. De Duitser trok de bal strak voor en Barazite tikte binnen: 0-1. Een echte spitsengoal. Door de onverwachte treffer moest Ajax vol aan de bak om niet weer achter PSV aan te moeten lopen in de titelrace.

Meteen na de 0-2 zorgde Klaassen met een pegel voor de aansluiting en dat gaf Ajax nieuwe energie, hoop en vertrouwen. Het was met Mike van der Hoorn in de spits pompen of verzuipen en dat leidde tot de gelijkmaker. Milik werd van achteren gevloerd door Willem Janssen. De Utrecht-captain toucheerde de bal, maar gleed de Ajax-spits wel onderuit. Terecht of niet: het moge duidelijk zijn dat Ajax zéér gelukkig is met het besluit van Makkelie. Milik rondde het overigens bekwaam af.

Utrecht heeft door de 2-2 in Amsterdam de vierde plaats weggegeven aan AZ. De Domstedeling spelen volgende week zondag de bekerfinale tegen Feyenoord.