Over de grens: Engelse Veldwijk, herrijzenis en schlemielen

18 april 2016, 15:34

Wat gebeurde er afgelopen weekend weer veel in de buitenlandse competities. Ook over de grens waren er scheidsrechters aan het klooien, moesten er veldspelers op doel staan en waren er helden en schlemielen. FCUpdate.nl pikt, zoals altijd in deze rubriek op maandag, weer een paar opvallende zaken eruit. Met onder meer een herrijzenis in Parma, een betere versie van Lars Veldwijk een hoofdrollen voor Marcus Berg, Saido Berahino en Lionel Messi.

Betere keeper dan Veldwijk

{image[309552][right-half][]}Afgelopen zaterdag vond er tijdens de wedstrijd tussen AZ en PEC Zwolle een aantal hilarische momenten plaats. Coach Ron Jans had al zijn drie wisselmogelijkheden al verbruikt toen doelman Mickey van der Hart eruit gestuurd werd, waardoor Lars Veldwijk een keepersshirt en -handschoenen moest aantrekken. Hoewel de spits meerdere verrassende saves in huis had, lukte het hem niet om écht te imponeren, door bijvoorbeeld de penalty van Vincent Janssen te keren. Gek genoeg lukte een veldspeler dat afgelopen weekend wel in Engeland. MK Dons-aanvaller Alex Revell nam tegen Preston North End plaats onder de lat nadat keeper Cody Cropper een rode kaart had gekregen, stopte de strafschop van Joe Garner en voorkwam zo een nederlaag (1-1). Een knap staaltje keeperswerk van de 32-jarige aanvaller.

Een Berg doelpunten

{image[294910][left-half][]}Bij FC Groningen was Marcus Berg een echte doelpuntenmachine, wat de Zweed een mooie transfer naar Hamburger SV opleverde. In Duitsland kon de geslepen spits echter nooit echt een doorbraak forceren. Ook tijdens een verhuurperiode bij PSV wilde het niet echt lukken, waardoor een overstap naar Panathinaikos uitkomst moest bieden. De transfer naar Griekenland heeft Berg zeer goed gedaan. In 82 wedstrijden (68 keer in de basis) vond hij al 47 keer het net. Zondag was het op de slotdag van de Griekse competitie zelfs vijf keer raak tegen Panthrakikos (6-1 winst). Zo vaak scoren in één wedstrijd, het is maar weinig spelers gegeven. De 29-jarige Zweed is door zijn vijfklapper tweede geworden op de topscorerslijst in Griekenland. Wat ook niet verkeerd is, is dat de oud-speler van Groningen en PSV geen enkele penalty nodig had om tot deze berg doelpunten te komen.

De vijf goals van Berg op een rijtje:

Schlemiel met een hoofdletter

{image[309603][right-half][]}Het was zaterdag, op zijn zachtst gezegd, niet de dag van Saido Berahino. De aanvaller liep met West Bromwich Albion niet alleen tegen een teleurstellende thuisnederlaag tegen Watford (0-1), maar speelde een nogal schlemielige en ongelukkige hoofdrol. Berahino faalde niet één, maar twee keer vanaf elf meter. De aanvaller vond tot twee keer toe Heurelho Gomes op zijn weg. Het zijn prima reddingen van de voormalig PSV-goalie, maar de West Brom-aanvaller had de strafschoppen toch wel wat beter in mogen schieten. De volgende keer maar iemand anders aanwijzen?

Overigens kan het nog altijd erger. De Argentijn Martin Palermo miste in de Copa América in 1999 maar liefst drie penalty's in één wedstrijd, tegen Colombia.

Messi lichtpunt in Barça-duisternis

{image[309499][left-half][]}Wat is er met FC Barcelona aan de hand? Dat is een vraag die op het moment absoluut gerechtvaardigd is. Het Catalaanse sterrenensemble werd niet alleen door Atlético Madrid uitgeschakeld in de Champions League, maar heeft door een flinke dip een schier onoverbrugbare voorsprong weggegeven in de Primera División. Na een 2-2 gelijkspel tegen Villarreal en nederlagen tegen Real Madrid (1-2) en Real Sociedad (1-0) ging de topclub zondag in het eigen Camp Nou met 1-2 onderuit tegen Valencia. Atlético staat nu op gelijke hoogte (met een minder doelsaldo), Real Madrid heeft nog maar één puntje minder. Het kan toch niet zo zijn dat zulke goede spelers zo'n grote voorsprong weggeven? Overigens vond er nog wel een mooi moment plaats in het duel met Valencia. Lionel Messi tekende de 1-2 aan en maakte daarmee de vijfhonderdste treffer in zijn carrière. Hij kwam tot dusver 450 keer tot scoren voor Barça en was ook vijftig keer trefzeker voor Argentinië.

Bekijk hier over welke competities de goals van Messi voor Barça verdeeld zijn:

Parma herrijst uit haar as

{image[299992][right-half][]}Vorig seizoen was Parma continu negatief in het nieuws, omdat de roemruchte club wegens enorme schulden bankroet verklaard werd, geen koper kon vinden en daarom een doorstart moest maken in de vierde liga van de Italië. De historierijke club uit de regio Emilia-Romagna kreeg dit seizoen dus de taak om vanuit de vierde divisie omhoog te kruipen. Dat doet het, onder de naam 'Parma Calcio 1913'. De herrezen club, tweevoudig winnaar van de UEFA Cup (1995 en 1999), is kampioen geworden en promoveert daarom naar de derde klasse. "De emoties zijn niet onder woorden te brengen", zei de 38-jarige verdediger Alessandro Lucarelli in het feestgedruis. De aanvoerder bleef zijn club ondanks alle ellende trouw. "De boodschap is duidelijk: Parma is terug", voegde hij toe. Laten we hopen dat zo'n mooie club, net als Rangers FC in Schotland, weer zo snel mogelijk zal terugkeren op het hoogste niveau. Overigens plaatsen wij recent een mooie video over de nieuwe start van Parma op onze website.

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen