Frankrijk wil noodtoestand behouden tijdens EK

Ger
20 april 2016, 09:36

De noodtoestand in Frankrijk staat opnieuw voor een verlenging. De termijn zou op 26 mei aflopen, maar premier Manuel Valls wil dat de noodtoestand ook tijdens het EK van komende zomer van kracht is. Het Franse parlement moet er nog wel mee instemmen.

De noodtoestand werd afgekondigd na de aanslagen in Parijs, in november vorig jaar. Door terroristisch geweld kwamen ruim honderd mensen om het leven. Sinds die tijd is de noodtoestand een paar keer verlengd. Bij een nieuwe uitbreiding met twee maanden is de noodtoestand ook van kracht tijdens het EK en de jaarlijkse Tour de France. Het Europese eindtoernooi vindt plaats van 10 juni tot 10 juli, de Ronde van Frankrijk wordt gereden tussen 2 en 24 juli.

De opsporingsdiensten hebben door de noodtoestand meer bevoegdheden. Zo kunnen ze zonder tussenkomst van een rechter-commissaris huiszoeking doen. Ook kunnen demonstraties worden verboden. Driekwart van de Fransen is voorstander van de noodverordening. Burgerrechtenbewegingen als Amnesty International twijfelen aan het nut van de maatregelen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen