Data onderschrijven unieke speelstijl als basis Leicester-succes

3 mei 2016, 11:49

Het kampioenschap van Leicester City is niet alleen erg verrassend, maar kwam ook tot stand met een zeer afwijkende speelstijl. Leicester doet geen enkele moeite om het spel te maken, speelt erg veel de lange bal en is de meester van de counter. De statistieken onderschrijven de hoogst opmerkelijke manier van spelen van de Engelse kampioen.

Balbezit

Waar de overige clubs uit de top-vijf gemiddeld minimaal 55 procent balbezit hebben, staat Leicester op die ranglijst achttiende van de Premier League. Leicester heeft de bal minder dan 45 procent van de effectieve speeltijd in de ploeg. De passzuiverheid, het percentage passes dat aankomt, is met 70 procent zelfs het laagste van de gehele competitie. Dat zegt uiteraard niets over de kwaliteit van het balbezit: uiteindelijk gaat het erom wat je met de bal doet en daarin blijkt Leicester bijzonder effectief.

Zoals in de counters. Volgens de statistieken schiet geen ploeg zo vaak op doel uit snelle tegenaanvallen als Leicester. Daaruit scoort de kampioen dan ook het vaakst van iedereen. Leicester heeft dan ook de ideale counterploeg: lange centrumverdedigers die het liefst dicht bij het eigen doel spelen en een razendsnelle spits die overal op loopt: Jamie Vardy. Een verzorgde opbouw van achteruit is dit seizoen eerder de uitzondering dan de regel en als er geen tijd en ruimte is om te counteren, speelt Leicester de lange bal. Het elftal van Claudio Ranieri gaat dan ook met afstand de meeste kopduels aan van alle Premier League-teams. Tot nu toe al 1604, om precies te zijn.

Defensie

Leicester City verdedigt dit seizoen echt als collectief. Ook de sterspelers, zoals Riyad Mahrez en met name Vardy, verzetten veel defensieve arbeid. Dat leidt tot uitstekende defensieve cijfers: Leicester noteert dit seizoen de meeste tackles van alle teams, de meeste onderscheppingen én de meeste geblokte voorzetten en passes. Het is zeldzaam dat een elftal uitblinkt in zoveel verschillende defensieve facetten van het spel. N'Golo Kanté is daarin het meest bepalend. De kleine Franse middenvelder verovert de meeste ballen van de vijf grootste Europese competities en is daarmee goud waard voor de Engelse kampioen.

Leicester City toont dit seizoen aan dat wedstrijden domineren ook op een zeer alternatieve manier in zijn werk kan gaan. Waar veel Nederlandse teams vooral gefocust zijn op het hebben en behouden van de bal, vindt Leicester telkens de snelste weg naar het vijandelijke doel. Soms met een razendsnelle counter, vaak met een lange bal richting de voorwaartsen. Het succes van Leicester is niet alleen de bevestiging dat geld niet altijd bepalend hoeft te zijn voor succes, maar ook dat een afwijkende speelstijl die perfect past bij het elftal aan de basis kan staan van een ongekend succes.

Data van Opta Sports.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen