Verhaar: de laat opgebloeide gouden tulp van Sparta

4 mei 2016, 07:00

Als iemand op 26-jarige leeftijd nog amateurvoetballer is, lijkt een carrière als prof zo goed als onhaalbaar te zijn. Het hoeft dan echter nog niet te laat te zijn, zo heeft Thomas Verhaar bewezen. Twee jaar nadat de aanvaller nog zijn wedstrijden bij de amateurs afwerkte, stond hij op het podium om de Gouden Stier voor beste speler van de Jupiler League in ontvangst te nemen. FCUpdate.nl sprak met hem over zijn interessante carrière.

Van amateur naar prof

In de categorie 'bijzondere voetbalverhalen' past het door Verhaar afgelegde pad absoluut. De smaakmaker van Sparta is hét voorbeeld van een laatbloeier. Tot 2014 speelde hij nog bij VOC Rotterdam, waarmee hij van de derde klasse naar de hoofdklasse promoveerde. Ook bivakkeerde hij een kwartaal in de Verenigde Staten, waar hij het shirt van Houston Dutch Lions droeg. Een tijd van plezier en avontuur maakte toen plaats voor het leven als een prof. Hij paste zich moeiteloos aan en kreeg na twee jaar dus een prachtige prijs overhandigd, door niemand minder dan Vincent Janssen.

Gouden Stier

Gouden Stier

De laatbloeier is nog niet klaar

In zijn eerste seizoen bij Sparta kwam hij tot zeven goals in 36 duels, dit seizoen maakte hij maar liefst 24 doelpunten in 33 optredens. Hij was daarmee de grote man in het kampioensjaar van de Kasteelclub. "Ik ben blij dat het alsnog zo gelopen is", zegt Verhaar over het door hem afgelegde wandelpad. "Ik heb er wel hard voor moeten werken. Ik heb altijd gedaan wat voor mij het best voelde en waar ik van kon genieten. Dan komen de kwaliteiten vanzelf bovendrijven", stelt de clubtopscorer.

Het Kasteel is zijn thuis

Wat duidelijk naar voren komt tijdens het gesprek met Verhaar, is dat hij zich heel goed en thuis voelt bij Sparta. De aanvaller is ook onder de indruk van de selectie en staf van de kampioen. "Ik heb eigenlijk nog nooit gezien dat er zo'n ongelofelijke bereidheid was om beter te worden als team en individu. Dat heeft ervoor gezorgd dat we zo'n seizoen hebben gedraaid", vindt Verhaar, die lovend is over coach Alex Pastoor. "Sparta heeft jaren lopen schipperen en het is geen toeval dat het onder hem is gaan draaien. Wij maken zijn visie iedere dag mee en wij kunnen ons daar allemaal erg in vinden. Dan krijg je, zoals ze dat zo mooi zeggen, dat iedereen met de neuzen dezelfde kant op staat."

Pastoor: "Leeftijd beperkt ontwikkeling nooit"

FCUpdate.nl vroeg aan Pastoor of hij, metaforisch gezien, water gegeven heeft om ervoor te zorgen dat de 28-jarige Verhaar alsnog tot bloei zou komen. "Mijn stelregel is: leeftijd beperkt je ontwikkeling nooit", reageerde de succesvolle trainer van Sparta. "Kijk: Michel Breuer is 35 jaar oud, maar die ontwikkelt zich ook nog steeds. Dat geldt ook voor Verhaar. Hij is geworden wie hij is en klaarblijkelijk hebben wij hem de omgeving en het klimaat geboden waardoor de tulp steeds verder open ging staan. Dat samenspel moeten we vasthouden in de Eredivisie. Hetzelfde aantal doelpunten verwacht ik niet van hem, maar wel hetzelfde type spel", aldus Pastoor.

Door: Koen Jans

[photo,97665,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen