Onderzoek: vlak voor rust niet beste moment voor goal

17 mei 2016, 11:06

Je hoort vaak in de voetbalwereld dat er geen beter moment is om te scoren dan op slag van de rust, maar in een onderzoek van de Universiteit Gent is naar voren gekomen dat deze voetbalmythe niet per definitie klopt. De mythe heeft de test niet doorstaan, concluderen onderzoekers.

Voor een gegeven tussenstand bij de rust, heeft een doelpunt vlak voor de rust geen statistisch significant effect op de overwinningskansen van een team. "Sterker nog: wanneer een thuisploeg een laatste doelpunt maakt tussen het begin van minuut 45 en het einde van de eerste helft, in plaats van op een ander moment, ziet zij het finaal doelsaldo op het einde van de wedstrijd gemiddeld met ongeveer een half doelpunt terugvallen", zegt professor Stijn Baert volgens Het Nieuwsblad. "Voor een uitploeg is het effect van een doelpunt net voor de rust op het finale doelsaldo kleiner en statistisch niet significant, behalve wanneer de definitie van "net voor de rust" wordt uitgerekt tot de laatste vijf minuten voor de rust (dan heeft dit ook voor de uitploeg een negatief effect)."

De onderzoekers uit Gent hebben alle officiële wedstrijden uit de Champions League tussen september 2008 en mei 2014 en de Europa League tussen september 2011 en mei 2014 meegenomen in het onderzoek.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen