'Bruggenbouwer' Van Praag steekt hand op bij UEFA

18 mei 2016, 14:11

Toen er op de buitengewone bestuursvergadering van de UEFA in de zaal gevraagd werd of er zich al meteen een kandidaat wilde aanbieden om de nieuwe voorzitter van de Europese voetbalfederatie te worden, stak Michael van Praag resoluut zijn hand op. De preses van de KNVB heeft zijn collega's van het uitvoerend comité van de UEFA laten weten dat hij graag de hoogste functie bij het voetbalorgaan wil bekleden.

Van Praag wil de termijn van de geschorste en vertrekkende Michel Platini afmaken, alvorens hij plaatsmaakt voor een breed gedragen nieuwe voorzitter. Het gaat hierbij om een periode van 2,5 jaar. "UEFA heeft op dit moment een bruggenbouwer nodig. Ik wil mijn ervaring, netwerk en kennis inzetten om binnen 2,5 jaar van UEFA weer een hechte eenheid te maken", zegt Van Praag in een verklaring van de KNVB. "Op bestuurlijk gebied leeft het Europese voetbal al acht maanden in een soort van impasse. Die wil ik doorbreken om de weg te plaveien voor een nieuwe, jongere voorzitter."

In de 2,5 jaar denkt Van Praag de UEFA in een rustiger vaarwater te kunnen brengen. "En in 2,5 jaar kan ik ook de weg plaveien voor een nieuwe president. Want net zoals ik destijds zei toen ik kandidaat was voor het presidentschap van FIFA, vind ik nu nog steeds dat het voetbal toe is aan nieuwe generatie bestuurders. Alleen ligt het werk nu al acht maanden stil en heeft een nieuwe bestuurder minstens een jaar nodig om zich in te werken. Dat kunnen we ons niet veroorloven. Daarom ga ik graag direct aan de slag. Mijn voordeel is dat ik de voorzitters van alle bonden ken en goed met hen kan samenwerken", aldus Van Praag.

Met grootse plannen wil Van Praag niet meteen op de proppen komen. "Niets zou stoerder zijn dan nu allerlei revoluties aan te kondigen. De rol die ik voor mezelf zie op dit moment, in de fase waarin UEFA zit, is echter anders", stelt de KNVB-voorzitter. "UEFA heeft op dit moment behoefte aan continuïteit, stabiliteit, geloofwaardigheid en leiderschap. Daarnaast zijn er bij UEFA voldoende uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de dreiging van clubs die een eigen competitie willen starten, de structuur van de clubcompetities, mensenrechten, discriminatie, en de enorme veranderingen van commerciële marketing in voetbal. En ook hoe UEFA de nationale bonden beter kan ondersteunen. Na 2,5 jaar gaat het bij en binnen UEFA gewoon weer over voetbal. Dat is wat jullie van mij kunnen verwachten."

Kandidaat-voorzitters kunnen zich tot 20 juli aanmelden voor de presidentsverkiezingen, die op 14 september 2016 zullen plaatsvinden.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen