Van Gaal en Manchester United: ongelukkige combinatie

Ger
23 mei 2016, 23:27

Na allerlei omtrekkende bewegingen is aan het tijdperk van Louis van Gaal bij Manchester United alsnog een einde gekomen. De Nederlandse manager kreeg de gevallen Engelse topclub in twee jaar tijd maar niet aan de praat. FCUpdate.nl blikt terug op een mislukt huwelijk.

Speelwijze sloeg niet aan

Op Old Trafford besloot Van Gaal niet volledig terug te vallen op zijn eerdere offensieve aanpak. In plaats daarvan borduurde hij ook voort op zijn bij Oranje uitgedokterde succesformule. Die stijl bleek niet te passen bij United, dat de supporters doorgaans juist verwende met opportunistische aanvalsgolven. Onder Van Gaal speelde de Premier League-grootmacht opeens defensief, lag het baltempo laag en waren doelpunten schaars. Vanaf de tribunes klonk massaal de roep om het verlangde, mooie voetbal. 'Boring United', werd de equipe van Van Gaal genoemd. Ook oud-spelers hekelden de stroperige optredens van The Red Devils. Paul Scholes, die 21 jaar in het wereldberoemde rode shirt speelde, zei dat het uitzitten van een wedstrijd van United net zo interessant was geworden als het kijken naar drogende verf.

Falend transferbeleid

De komst van Radamel Falcao liep eveneens uit op een fiasco. De spits kwam medio 2014 op huurbasis over van AS Monaco, maar kon bij United niet imponeren. Ook de Colombiaan kon naar verluidt niet goed overweg met Van Gaal. Dit seizoen maakte Memphis Depay bij United bovendien teleurstellende tijden door. De bij PSV weggeplukte Oranje-international begon nog sterk aan zijn eerste buitenlandse avontuur en sprak hardop uit een legende bij zijn nieuwe club te willen worden. Daarna ging het helaas hard bergafwaarts met Memphis. In de laatste maanden kon hij niet meer rekenen op een basisplaats. Deze voetbaljaargang maakte verder de transfer van routinier Bastian Schweinsteiger het elftal van Van Gaal nauwelijks sterker. De middenvelder wist mede door blessures nooit zijn stempel op United te drukken.

Beroerde resultaten

Ook in de Premier League maakte United geen sterke indruk. De twintigvoudig landskampioen morste met grote regelmaat punten, waardoor uiteindelijk een plek bij de eerste vier werd gemist. Supporters van United lieten al aan het begin van dit kalenderjaar, na de nederlaag tegen Southampton op Old Trafford, geen spaan heel van de oefenmeester. Het boegeroep van de eigen aanhang klonk nog niet eerder zo hard en zo langdurig. "De fans hebben gelijk", zei Van Gaal na afloop op de persconferentie. "We creëerden geen enkele kans. Dit was een slechte wedstrijd voor de supporters, dat kan ik me wel voorstellen." Van Gaal wist daarna niet voor een ommekeer te zorgen. Het veroveren van de FA Cup, ten koste van Crystal Palace, was zaterdag slechts een troostprijs. Twee dagen later heeft de Amsterdammer, na topoverleg met de clubleiding, te horen gekregen dat hij zijn derde contractjaar niet hoeft uit te dienen.

Door: Ger Hensen

[photo,94680,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen