FIFA ontkent beschuldigingen aan adres Infantino

Jw
29 mei 2016, 10:55   Bijgewerkt: 29 mei 2016, 11:01

De FIFA heeft stellig ontkend dat voorzitter Gianni Infantino betrokken is geweest bij een complot. De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung had beweerd dat de voorzitter invloed heeft gehad op het vertrek van Domenico Scala, het hoofd van de audit- en compliancecommissie. De wereldvoetbalbond stelt dat die berichtgeving niet klopt. "Elke beschuldiging dat deze beslissing (van Scala, red.) het gevolg is van een plot, is belachelijk", liet de FIFA zaterdag in een statement weten.

De Duitse krant, één van de grootste van het land, had naar eigen zeggen gelekte documenten in handen, die de integriteit van Infantino in twijfel brachten. Infantino zou een voorgesteld salaris van twee miljoen Zwitserse franken (1,8 miljoen euro) hebben afgedaan als "beledigend", aangezien zijn voorganger Sepp Blatter 3,3 miljoen euro verdiende. In een door Infantino geleide top in Mexico City zou vervolgens zijn besloten dat Scala het veld moest ruimen. Scala leidde een driekoppige commissie, die het salaris van Infantino al voor de verkiezingen had vastgesteld.

Protest Scala

Scala beweert te zijn klemgezet door het bestuur van de FIFA, omdat Infantino sinds kort voor een jaar lang gemachtigd is om zelf leden voor de commissies te benoemen. De Zwitserse Italiaan vindt dat daarmee zijn onafhankelijkheid is verdwenen en de commissies, waaronder ook de ethische commissie die toeziet op eerlijk bestuur, verlengstukken dreigen te worden. Hij stapte om die reden uit protest op, wat weer een golf van nieuwe corruptiegeruchten rondom de FIFA teweeg heeft gebracht. Eerder werd Blatter na meerdere beschuldigingen al van de troon gezet.

Infantino moet de FIFA hervormen tot een betrouwbare en transparante organisatie, maar met het vertrek van Scala lijkt de eerste crisis zich alweer aan te dienen. Volgens Infantino zal zijn salaris echter zoals afgesproken gewoon openbaar worden gemaakt, iets wat niet gebeurde onder Blatter. "Mijn salaris hoort geen onderwerp te zijn in het hervormen van de FIFA. Vanaf de start heb ik duidelijk gemaakt dat mijn salaris publiekelijk bekend zal worden gemaakt en dat het lager zal zijn dan die van de vorige voorzitters", stelde hij eerder al.

Twee weken geleden werd er voor het eerst in de geschiedenis van de FIFA een vrouw aangesteld als secretaris-generaal. Fatma Samoura uit Senegal werd gepresenteerd als de rechterhand van Infantino. Volgens de voormalige commissie van Scala dient zij meer te verdienen dan de voorzitter. 

Infantino: geen crisis bij FIFA

Ondanks de historische benoeming had iedereen het tijdens de FIFA-top vooral over het vertrek van Scala. Volgens de wereldvoetbalbond heeft de vertrokken commissievoorzitter de hervormingen niet goed begrepen. "Meneer Scala heeft ongefundeerde aantijgingen geuit die nergens op gebaseerd zijn. De FIFA is gefocust op hervormingen en wil vooruit." 

Scala weigerde dit weekend te reageren op de berichtgeving in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Infantino probeerde in een keynote in Mexico City de crisis te bezweren.

[photo,96139,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen