Van Hanegem hekelt Oranje: "Het is ikke, ikke, ikke"

30 mei 2016, 08:45   Bijgewerkt: 30 mei 2016, 11:40

Het spel van het Nederlands elftal tegen Ierland (1-1) deed Willem van Hanegem pijn aan de ogen. De voormalig international van Oranje vond het ronduit dramatisch wat de formatie van bondscoach Danny Blind liet zien in Dublin. "Ik wist niet wat ik zag", stelt het voetbalicoon.

In zijn wekelijkse column in het Algemeen Dagblad haalt Van Hanegem hard uit naar de nationale ploeg van Nederland. "Ze waren tien dagen bij elkaar geweest, maar het leek wel of er mensen van straat waren geplukt om even een wedstrijdje tegen Ierland te voetballen. Er zat helemaal niets in", aldus De Kromme, die Oranje dankzij een rake kopbal van Luuk de Jong wel met 1-1 gelijk zag spelen.

"Sommige spelers waren te beroerd om even aan te zetten", gaat Van Hanegem verder. "Als dit nou het begin was van een nieuwe periode... De KNVB heeft net allemaal prachtige plannen voor het voetbal bekendgemaakt en dan krijg je dit van je nationale ploeg voorgeschoteld. Dat Ierland was helemaal niets, hoe slecht moet je dan zijn als je van zo'n ploeg niet kunt winnen? Dit was een mooie gelegenheid om te laten zien dat wij wel op het EK hadden thuisgehoord. Oké mensen, we hebben wat foutjes gemaakt, maar kijk eens hoe goed we eigenlijk zijn. Niets van dit alles."

Van Hanegem vindt het ongelofelijk dat er niets terug te zien is van de allure die de technische staf van Oranje vroeger op het veld liet zien. "Danny Blind was vroeger bij Ajax de leider achterin, hij zag het spel goed. Advocaat was een middenvelder die keihard werkte en voorop ging in de strijd. Van Basten was een van de beste spitsen ter wereld, heel creatief, hij had alles. Maar bij het Nederlands elftal zag ik helemaal niets terug van de dingen waar de trainers zelf goed in waren. Dat bestaat toch niet?", vraagt de oud-international zich af.

Het is eindeloos breien bij Oranje, vindt Van Hanegem. "Begin er eens mee om niet uit te gaan van de gedachte dat je altijd maar in balbezit moet zijn. Iedereen wil de bal in de voeten hebben. Kaatsen, terug, breed, kaatsen, terug, breed, ik word er doodziek van. Het is ikke, ikke, ikke. Als ík maar geen fout maak, dan is het goed. Daarom gaat ook niemand een keer diep. Kom op, zorg er nou eens voor dat die gasten lekker vrijuit gaan spelen. Ze kunnen echt allemaal behoorlijk voetballen. Anders sta je daar niet."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen