Analyse: los van Oranje ook veel minder Eredivisie op EK

9 juni 2016, 14:11

Het Nederlands elftal is er niet bij op het EK in Frankrijk, maar los van Oranje wordt ook de Eredivisie amper vertegenwoordigd op het eindtoernooi, dat komende vrijdag van start gaat. Met de Pool Arek Milik (Ajax) en de Slowaak Adam Nemec (Willem II) zijn er maar twee spelers uit de Nederlandse competitie actief op EURO 2016. Dat was de afgelopen jaren wel anders, ook als we naar de buitenlandse eredivisiespelers kijken.

EK 2016: twee stuks

De Nederlandse competitie verliest in aanzien en dat wordt wel duidelijk aan het aantal EK-deelnemers in de Eredivisie. Er doen bijvoorbeeld zes keer meer spelers van Liverpool (twaalf) dan spelers uit de Nederlandse competitie mee aan het EK. Ter vergelijking zetten we het aantal EK-deelnemers per competitie ook maar eens op een rijtje. Nederland staat op een gedeelde 29ste plaats, onder landen als Slowakije en Bulgarije en gelijk met Albanië en Oostenrijk.

Aantal EK-deelnemers per competitie

1. Premier League (Engeland) - 102

2. Bundesliga (Duitsland) - 57

3. Serie A (Italië) - 52

4. Süper Lig (Turkije) - 36

5. La Liga (Spanje) - 34

6. Premier League (Rusland) - 31

7. Championship (Engeland) - 30

8. Ligue 1 (Frankrijk) - 22

9. Premier League (Oekraïne) - 21

10. Super League (Zwitserland) - 16

11. Ekstraklasa (Polen) - 15

12. First League (Tsjechië) en Nemzeti Bajnokság I (Hongarije) - 13

14. 1 HNL (Kroatië), Primeira Liga (Portugal) en Allsvenskan (Zweden) - 10

17. Liga 1 (Roemenië) - 9

18. Tweede Bundesliga (Duitsland) - 8

19. Premier League (Schotland) - 7

20. Superliga (Denemarken) en League One (Engeland) - 6

22. Jupiler Pro League (België) en Superleague (Griekenland) - 5

24. Serie B (Italië) en Super Liga (Slowakije) - 4

26. A Football Group (Bulgarije), Stars League (Qatar), MLS (VS) - 3

29. Super Liga (Albanië), Bundesliga (Oostenrijk), Eredivisie (Nederland) - 2

EK 2012: zestien stuks

Natuurlijk is het ontbreken van het Nederlands elftal een logische verklaring, maar het is toch bijzonder dat er in 2012 nog zestien eredivisiespelers actief waren op het EK in Polen en Oekraïne. Bovendien speelden er toen 'slechts' zeven Oranje-internationals in de Eredivisie. Negen buitenlandse spelers verdienden hun brood in de Eredivisie, zeven meer dan dit jaar dus. Kortom: er is sprake van een groot contrast.

EK 2008: tien stuks

In 2008 was Nederland nog de zesde voetbaleconomie van Nederland, dus viel het aantal van tien EK-deelnemers uit de Eredivisie zelfs nog wat tegen. De eredivisiespelers die aan het EK in Zwitserland en Oostenrijk deelnamen speelden bij Feyenoord (drie), Ajax (drie), PSV, AZ en FC Twente.

EK 2004: zestien stuks

In 2004 deden er zestien spelers uit de Eredivisie mee aan het EK, dat destijds gehouden werd in Portugal. Slechts zes daarvan kwamen uit voor het Nederlands elftal: Wilfred Bouma (PSV), Rafael van der Vaart (Ajax), Wesley Sneijder (Ajax), John Heitinga (Ajax), Arjen Robben (PSV) en Ronald Waterreus (PSV).

EK 2000: vijftien stuks

Het blijkt wel dat het aantal spelers uit de Eredivisie tussen 2000 en 2012 stabiel tussen de tien en zestien bungelde. Op het EK in België en Nederland maakten vijftien spelers uit de Nederlandse competitie hun opwachting. Slechts vijf hiervan verdienden hun salaris in Nederland: Bert Konterman (Feyenoord), Peter van Vossen (Feyenoord), Paul Bosvelt (Feyenoord), Pierre van Hooijdonk (Vitesse) en Aron Winter (Ajax).

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen