Slowakije rekent wel af met zwakke Russen

15 juni 2016, 17:22   Bijgewerkt: 15 juni 2016, 17:43

Slowakije heeft het tweede duel op het Europees kampioenschap voetbal winnend afgesloten. De ploeg van vedette Marek Hamsik revancheerde zich tegen Rusland voor de 2-1 nederlaag tegen Wales. Vladimir Weiss zorgde na een half uur voor de voorsprong waarna Hamsik met een fantastische uithaal de wedstrijd al voor rust besliste. Na een tegendoelpunt van Denis Glushakov en een hectische slotfase hield het team van bondscoach Ján Kozák stand: 2-1.

fans supporters publiek vuurwerk

Bij de Slowaken haalde coach Kozák, na de blamage tegen Wales, de bezem door het elftal. De opvallendste basisklant Ondrej Duda, invaller en doelpuntenmaker tegen Wales, kreeg de voorkeur boven spits Michal Duris. Duda moest de statische Russische defensie onder druk gaan zetten met zijn snelheid.

De tactiek van de Russen kwam in de eerste helft niet uit de verf. Omdat bijna elke aanval over rechts ging was het spel erg voorspelbaar. Bij het enige moment waar Smolnikov goed doorkwam, produceerde spits Artyom Dzyuba een slap kopballetje. Fedor Smolov, voormalig huurling van Feyenoord, kwam nog het dichtst bij een doelpunt met een afstandsschot. Zijn poging met rechts ging centimeters langs de verkeerde kant van de paal.

De precisie die ontbrak bij het schot was er wel bij een dieptepass die Hamsik gaf na iets meer dan een half uur spelen. Met een fantastische bal achter de Russische defensie zette Hamsik Vladimir Weiss vrij in de zestien meter. Weiss fopte twee tegenstanders met één kapbeweging en liet Akinfeev vervolgens kansloos door de bal met zijn rechterbeen in de verre hoek te schieten: 0-1.

Weiss en Hamsik legden met het doelpunt pijnlijk bloot waar de problemen lagen bij Rusland. De middenvelders slaagden er niet in om druk te zetten op de beweeglijke Slowaken en de defensie had veel moeite met de wendbare aanvallers. Het kwam de Russen nog voor rust op de genadeklap te staan. Bij een kort genomen corner van Slowakije werd Hamsik niet kort gedekt, waarna de aangever bij de 0-1 zichzelf eveneens met een kapbeweging vrijspeelde en de bal kiezelhard in de bovenhoek ramde 0-2. Zowel de kapbeweging (achter het standbeen langs) als het de uithaal waren van grote schoonheid.

Slutsky probeerde in de tweede helft wat aan de achterstand te doen door zijn twee centrale middenvelders te slachtofferen, maar dat had lange tijd niet het gewenste effect. De creatieve invallers Pavel Mamaev en Glushakov sloten aan bij de aanvallers, de verdedigers bleven echter vrij dicht voor de neus van keeper Akinfeev staan. Voor Slowakije ontstond er veel ruimte op het veld, maar een beslissende 0-3 bleef uit.

Met tien minuten op de klok sloeg de paniek toch nog toe bij de Slowaken. De keeper oogde onzeker bij hoge ballen en verdedigers schoten ballen wild de tribune in. Mede dankzij een heroïsch blok van Tomas Hubocan, na een schot van Smolov, hielden de Slowaken toch stand. Een welkome overwinning brengt de ploeg van Kozák naar plaats twee in groep B achter koploper Wales. Rusland staat onderaan met één punt. Wales en Engeland ontmoeten elkaar morgen voor hun tweede duel.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!