Noord-Ierland boekt historische zege tegen Oekraïne

16 juni 2016, 20:10   Bijgewerkt: 16 juni 2016, 21:26

Noord-Ierland heeft de eerste zege ooit geboekt op een Europees kampioenschap voetbal. De ploeg van Michael O'Neill was met 2-0 te sterk voor Oekraïne. Na een belabberde eerste helft van beide teams, volgde er een vermakelijke tweede helft waarin Gareth McAuley en Niall McGinn de doelpunten verzorgden. Zij gaan de geschiedenisboeken in als helden bij de primeur voor hun land.

De Noord-Ieren hadden in hun eerste EK-duel een slechte indruk achter gelaten. Reden genoeg voor bondscoach O'Neill om zijn elftal flink te wijzigen. Boegbeeld Kyle Lafferty moest plaatsmaken voor Conor Washington en ook het middenveld kreeg een heel ander aangezicht. De vijfmansdefensie was bovendien teruggebracht naar een concept met vier verdedigers. Ondanks alle wijzigingen was er nog steeds geen plaats voor Will Grigg, de meest bezongen speler van dit toernooi. Mykhahlo Fomenko, de keuzeheer bij Oekraïne besloot alleen een andere spits in te zetten. Roman Zozulya werd naar de bank verwezen ten faveure van Ievgen Seleznyov.

Toch was hij nog drukker dan de Noord-Ierse sluitpost Michael McGovern die geen enkele fatsoenlijke doelpoging op zich af zag komen. Het enige hoogtepunt van de eerste helft was een eerbetoon aan de overleden Noord-Ierse supporter Darren Rodgers. In de 24ste minuut gingen de fans staan om een minuut lang voor Rodgers, die in Nice omkwam na een val van een balkon, te applaudiseren.

Op het veld in Lyon, dat inmiddels doorweekt was door de hevige regenval, werd goed voetbal steeds lastiger. Wel werden er veel overtredingen gemaakt waardoor er steeds vaker de mogelijkheid kwam om de bal in de zestien te slingeren. Na het doelpunt van McAuley kwam ook Seleznyov in de buurt van doelpunt na een mooi aangesneden vrije trap van Konoplyanka. De Noord-Ierse doelman stond echter op de juiste plek na de kopbal van de spits van Shakthar Donetsk.

hagel

hagel

Veel kreeg doelman McGovern ondanks de druk van Oekraïne niet meer te doen. Viktor Kovalenko miste twee keer in goede positie met een afstandsschot. De Noord-Ieren richten zich op de counter en boekten daar succes mee in de laatste minuut. Niall McGinn stond op de goede plaats, toen Pyatov een rebound moest toestaan na een schot van Stuart Dallas: 0-2.

Oekraïne moet dankzij de tweede nederlaag in de laatste wedstrijd winnen van Polen en kan alleen hopen op een plaats bij de beste nummers drie. De Noord-Ieren hebben het lot in eigen hand, maar spelen in het laatste duel tegen Duitsland.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen