'Brexit' heeft flinke gevolgen voor de voetbalwereld

24 juni 2016, 10:36   Bijgewerkt: 24 juni 2016, 11:51

Heel Europa is in rep en roer, omdat Groot-Brittannië uit de Europese Unie gaat stappen. Niet alleen op de Britten en de rest van Europa heeft deze situatie directe invloed, ook de voetbalwereld zal behoorlijke gevolgen van de uitkomst van het referendum ondervinden.

De Premier League staat bekend als de grootste, meest prestigieuze en dure competitie ter wereld. Dat Groot-Brittannië de EU verlaat, zal echter veel veranderingen teweegbrengen. Met de huidige reglementen is het namelijk waarschijnlijk dat er een stuk minder buitenlandse spelers zullen uitkomen in de Engelse competitie. Waar het voor EU-spelers wegens een vrij verkeer van arbeid nu nog eenvoudig is om aan de slag te gaan in de Premier League, wordt dat na de 'Brexit' een stuk lastiger.

Het wordt voor spelers veel moeilijker om een werkvergunning te bemachtigen, als de regels niet veranderd worden. Momenteel zie je dat het voor non-EU'ers lastiger is om naar een Engelse club te transfereren en de barrière wordt voor spelers uit de landen uit de Europese Unie wellicht dus ook een stuk groter. Er komen meer voorwaarden bij kijken, zoals een minimaal percentage van de laatste interlands van hun land, afgemeten tegen de positie van hun land op de FIFA-wereldranglijst.

Voor Nederlandse spelers geldt bijvoorbeeld dat ze minimaal 45 procent van het aantal interlands van Oranje in de laatste twee jaar moeten hebben gespeeld, zo meldt het ANP. Daley Blind, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum voldoen aan deze criteria, maar het volgende rijtje spelers niet: Ibrahim Afellay, Erik Pieters, Maarten Stekelenburg, Marco van Ginkel, Steven Berghuis. Jordy Clasie, Jeremain Lens, Virgil van Dijk, Daryl Janmaat, Michel Vorm, Siem de Jong, Tim Krul, Nathan Aké, Michel Vorm, Leroy Fer, Patrick van Aanholt, Jeremain Lens, Vurnon Anita, Leandro Bacuna, Marvin Emnes en Timothy Fosu-Mensah.

The Guardian claimt dat bijna twee derde van de Europese spelers in de Premier League niet aan de huidige voorwaarden voldoen. Prominente voorbeelden van dit soort spelers zijn Dimitri Payet, N'Golo Kante, Anthony Martial en David De Gea. Het geldt ook voor Diego Costa en Philippe Coutinho, die naast de Braziliaanse ook een Europese nationaliteit hebben.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen