Portugal eerste halvefinalist op EK na strafschoppen

Ger
30 juni 2016, 23:53   Bijgewerkt: 1 juli 2016, 00:03

Portugal heeft zich als eerste land geplaatst voor de halve finale van het EK. Een penaltyserie was nodig tegen het stugge Polen na een 1-1 gelijkspel. Een snel doelpunt van Robert Lewandowski werd ongedaan gemaakt door Renato Sanches. In de penaltyreeks werd Rui Patricio de held door een strafschop van Jakub Blaszczykowski te keren. Ricardo Quaresma velde, net als in de achtste finale, het vonnis door de bal in het dak van het doel te schieten vanaf elf meter: 5-3.

Dat het tot een strafschoppenserie moest komen in het Stade Velodrome was vooral te wijten aan Cristiano Ronaldo. De all-time topscorer van Portugal had het vizier in Marseille niet op scherp te staan en verzuimde de wedstrijd eerder te beslissen. Het kwam de Portugezen op de tweede verlenging in een week te staan en opnieuw kwam het team van Fernando Santos als winnaar uit de bus. Vanaf elf meter was Ronaldo wel succesvol, net als al zijn teamgenoten. Rui Patricio kon daardoor zijn heldenrol opeisen. 

Portugal had de kwartfinale bereikt door een uitstekende defensieve prestatie tegen de Kroaten. Het houden van de nul was ook nu weer van belang voor het team van keuzeheer Santos tegen de goed georganiseerde ploeg van de Polen. Dat scenario kon echter na twee minuten al de prullenbak in. Rechtsback Cédric Soares liet een bal ongelukkig over zich heen stuiteren en gaf Kamil Grosicki te veel ruimte en ook Pepe was niet wakker bij het begin van het duel. Bayern-spits Lewandowski schudde de Real Madrid-verdediger af dankzij een slimme loopactie en wist, voor het eerst dit toernooi, wel raad met die vrijheid: 1-0. Met het plaatsten van de bal met binnenkant voet achter doelman Rui Patricio toonde Lewandowski eindelijk zijn klasse.

De vroege tegengoal dwong de Portugezen om meteen de aanval te zoeken. Met Renato Sanches, vervanger van de geblesseerde André Gomes, als dynamische nummer 10 lukte dat sporadisch. De Polen kwamen wel onder druk te staan, maar wisten Nani en Cristiano Ronaldo ver van het doel te houden. Met name Kamil Glik fungeerde als rots in de branding en beschermde met Grzegorz Krychowiak en Michal Pazdan de ruimte voor het doel van Lukasz Fabianski. De Poolse keeper hoefde in het eerste half uur nauwelijks in actie te komen. Daar had verandering in kunnen komen toen Pazdan te veel risico nam in een duel met Ronaldo en de Real-vedette vol in de rug duwde, maar scheidsrechter Felix Brych vond het onvoldoende voor een strafschop.  

Die discutabele beslissing had Portugal parten kunnen spelen in de rest van het duel, gezien de moeite die het had om door de Poolse defensie heen te komen en de wil van de tegenstander om vanuit de omschakeling te loeren op de 0-2. Een moment van individuele klasse doorbraak deze vervelende situatie voor Portugal. Renato Sanches, zeer actief in de eerste helft, zocht de combinatie op met Nani en werd door de aanvaller in schietpositie gebracht met een mooi hakje. De afronding met zijn mindere linkerbeen van Sanches was fraai al was er een lichte touché van Krychowiak voor nodig om de bal achter Fabianski te platen ploffen: 1-1. Door het incasseren van de gelijkmaker moesten de Polen wat uit hun schulp kruipen.

Dat ging de ploeg van Adam Nawalka niet goed af. Alleen sterspeler Lewandowski maakte een ijzersterke indruk (sterk in de duels, balvast en met drang naar de goal), maar zijn ploeggenoten wisten zijn acties meestal geen goed vervolg te geven. Bij Portugal waren de rollen omgedraaid. Daar schatte wereldster Ronaldo tot driemaal toe een voorbereidende actie van een ploeggenoot niet op waarde. Eerste maaide de Real Madrid-vedette over de bal heen na een voorzet van Nani, vervolgens verdween de bal in het zijnet na een matig schot met links na een steekpass van Nani en ook een reuzekans na een mooi boogballetje over de defensie van Joao Moutinho was niet aan Ronaldo besteed.

Omdat ook Arkadiusz Milik de 2-1 niet kon forceren, zijn volley met links na een slimme loopactie werd gestopt door Rui Patricio, was een verlenging noodzakelijk. Nadat Ronaldo opnieuw goed voorbereidend werk van een ploeggenoot (mooi aangesneden voorzet van Eliseu) om zeep had geholpen, sloeg de vermoeidheid toe bij beide ploegen. Alleen Ajacied Milik kwam nog dichtbij met een poeier net langs de kruising, maar strafschoppen waren onvermijdelijk. Daarin hadden de Portugezen de zenuwen beter in bedwang, zij kunnen morgen gaan kijken wie de tegenstander wordt in de halve finale; België of Wales.  

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen