Griezmann vs Ronaldo: wie wordt de held van de finale?

10 juli 2016, 09:42   Bijgewerkt: 10 juli 2016, 11:42

De finale van EURO 2016 is het treffen tussen Frankrijk en Portugal, een confrontatie tussen de tweevoudig Europees kampioen en de runner-up van 2004 en een ontmoeting tussen de EK-gastheer en de nummer drie van 2012, maar het is ook een clash tussen Antoine Griezmann en Cristiano Ronaldo. FCUpdate.nl vergelijkt de twee sterren op basis van statistieken.

EURO 2016

Griezmann en Ronaldo zijn dit EK zonder twijfel de belangrijkste spelers van respectievelijk Frankrijk en Portugal. Met name Griezmann is op dreef, hij is tot dusver dé ster van het toernooi. Het goudhaantje van Atlético Madrid staat na zes optredens, waarvan één als invaller, al op zes doelpunten. Daarmee is hij tot dusver met een marge van drie goals de topscorer van het EK. Alleen zijn landgenoot Michel Platini (negen goals in 1984) maakte tot dusver meer treffers op één EK.

Griezmann vond tot dusver zes keer het net in 435 minuten (één goal per 72,5 minuten), Ronaldo scoorde drie keer in 600 minuten (één goal per 200 minuten). En dat terwijl Ronaldo gemiddeld veel vaker op doel schoot. De Portugees neemt het doel 7,3 keer per negentig minuten onder vuur, terwijl Griezmann dat gemiddeld vijf keer per negentig minuten doet. Ronaldo lost veel vaker schoten van buiten de zestien meter, terwijl Griezmann vaker vanuit kansrijke positie voor succes gaat.

Hoewel de Portugezen dit EK meer passes verstuurden dan de Fransen (3058 versus 2809), wordt Griezmann meer in het positiespel betrokken dan Ronaldo. Griezmann verzendt bijna tien passes meer per negentig minuten dan de vedette van de tegenstander in de finale. De Fransman neemt echter meer risico: zijn succesrate (82,37 versus 86%) ligt daarom lager, maar hij brengt zo wel medespelers vaker in stelling met een sleutelpass (2,3 versus 1,7 per negentig minuten). Niet alleen met de passing creëert Griezmann meer, ook met dribbels is dit het geval. De speler van Atlético gaat vaker op avontuur aan de bal (2,9 versus 1,3 keer per negentig minuten) en heeft daar ook meer succes (1,45 versus 0,5 keer per negentig minuten) mee.

[photo,99090,left,]

 

Primera División en Champions League

Griezmann is duidelijk in het voordeel bij de EK-statistieken, al kan dat deels een gevolg zijn van de kwaliteit en klasse in de Franse selectie. Als we naar de rest van het seizoen kijken, in het bijzonder naar La Liga en de Champions League, dan zijn de statistieken van Ronaldo indrukwekkender. Daarbij moet gezegd worden dat ook Griezmann flink op dreef was. Hier geldt uiteraard dat het bij Real Madrid wellicht wat minder moeilijk is om te floreren dan bij Atlético.

Schoot Ronaldo dan ook vaker op doel? Ja, absoluut. Op basis van La Liga en de Champions Leauge ongeveer tweeënhalf keer vaker dan Griezmann (319 versus 126). De Fransman zette op zijn beurt wel (iets) vaker een ploeggenoot in kansrijke positie met een pass (77 tegen 74). Maar toch: aan de statistieken van Ronaldo, met name aan zijn doelpunten, is niet te tippen. Waar Griezmann op dit EK duidelijk betere cijfers heeft, steeg de Champions League-winnaar uit Portugal de rest van het seizoen toch boven de Fransman uit.

[photo,99091,left,]

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen