Eder: "Ronaldo zei al dat ik de winnende zou maken"

11 juli 2016, 07:43

Er werden veel voorspellingen losgelaten op de finale van EURO 2016, maar toch zullen weinig mensen hebben voorspeld dat Eder zich tot matchwinner zou kronen namens Portugal. De 28-jarige aanvaller, die geboren werd in het West-Afrikaanse land Guinea-Bissau, maakte als invaller het beslissende doelpunt in de 109de minuut van de eindstrijd in het Stade de France tegen Frankrijk. Dat deed hij met een verkapt schot van buiten de zestien meter.

Eder, voluit Éderzito António Macedo Lopes, kwam als invaller binnen de lijnen voor Renato Sanches (18), die de jongste speler ooit was in een EK-finale. Het goudhaantje kreeg in de verlenging wat te veel ruimte van zijn directe tegenstander Laurent Koscielny en schoot de Portugezen naar de Europese titel. Een grote verrassing, zeker omdat Cristiano Ronaldo tot teleurstelling van Portugal in de eerste helft al met een blessure naar de kant moest. "Hij zei al tegen me dat ik de winnende goal zou maken", stelt Eder. "Hij gaf me de kracht en de energie, dat heeft me geholpen."

Eder speelde slechts een handvol minuten op het EK en noteerde in zijn vorige 28 interlands slechts drie doelpunten, maar heeft zijn land nu dus haar grootste voetbalsucces ooit bezorgd. De matchwinner wachtte al op een moment als dit. "Sinds bondscoach Fernando Santos mij opgeroepen heeft. Hij weet wat mijn kwaliteiten zijn en dat geldt ook voor de rest van de groep. Ze vertrouwen mij en ik betaal dat terug met hard werk. We hebben daar nu de vruchten van geplukt en daar ben ik heel blij mee."

Eenvoudig was het allemaal niet, weet Eder. "We hadden het lastig na de blessure van Ronaldo, omdat hij de beste speler ter wereld is en zeer belangrijk voor ons is. Maar daarna gaf hij ons all zijn kracht en moed en dat leverde ons de zege op. Deze is voor hem en voor de rest van heel Portugal. Wat een geweldig moment is dit. De Portugese mensen verdienen dit", jubelt Eder.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen