Hoe Portugal het EK won: bijna zonder te winnen

11 juli 2016, 14:34   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Er is een volksfeest losgebarsten in Portugal, aangezien het land verrassend met de EK-titel aan de haal is gegaan. In een vrij stugge finale waren de Portugezen na verlenging met 1-0 te sterk voor het gastland Frankrijk. En dat terwijl Cristiano Ronaldo en co tijdens EURO 2016 maar één keer (!) in de reguliere speeltijd wisten te winnen. FCUpdate.nl loopt nog even over het opmerkelijke pad dat Portugal richting de eindoverwinning bewandelde.

1-1 tegen IJsland

[photo,98484,left,]Na overtuigend groepswinnaar te zijn geworden en voor het EK uitgezwaaid te worden met een 7-0 zege op Estland, begon Portugal vrij stroef in Frankrijk. In het Stade Geoffroy Guichard kon de ploeg van bondscoach Fernando Santos niet winnen van IJsland, dat haar eerste wedstrijd ooit op een EK speelde. Waar Nani in de eerste helft nog wel voor de openingsgoal tekende, herstelde Birkir Bjarnason het evenwicht in de tweede helft. Bij het duel met de Scandinaviërs moest het talent Renato Sanches zich nog schikken in een reserverol, omdat Santos voor João Moutinho koos. Portugal liet meerdere kansen op de 2-1 liggen, maar een gelijkspel weerspiegelde de verhoudingen wel aardig. Ronaldo liet weten dat hij het juichen van de IJslanders te overdreven vond. "Alsof ze het EK hadden gewonnen."

0-0 tegen Oostenrijk

[photo,98631,left,]Ook de tweede poulewedstrijd op het EK werd niet in een overwinning omgezet door Portugal. Oostenrijk pakte haar enige punt van het toernooi tegen de rood-groenen. Ricardo Quaresma en William Carvalho stonden in de basis en Ronaldo speelde zijn 128ste interland, waarmee hij recordinternational werd. Het duel met het Alpenland liep echter uit op een drama voor de vedette. Nadat Portugal al meerdere kansen had gemist, mocht de aanvoerder aanleggen voor een strafschop nadat hij zelf naar de grond was getrokken. De ster van Real Madrid mikte de bal echter tegen de paal.

3-3 tegen Hongarije[photo,98710,left,]

Door de remises tegen IJsland en Oostenrijk was het allerminst zeker dat Portugal de knock-outfase van het EK zou halen. Sterker nog: dit was lange tijd zeer onzeker. De spanning naderde het kookpunt en er waren frustraties aanwezig bij Ronaldo, die zelfs een microfoon van een journalist in het water gooide. In de laatste groepswedstrijd tegen Hongarije kwamen de Portugezen, wel wat ongelukkig, tot drie keer toe op achterstand. Daardoor hing een verlenging van het EK-avontuur aan een zijden draadje. Dankzij onder meer een geniale hakbal-goal en een kopdoelpunt van Ronaldo werd er echter een 3-3 uit het vuur gesleept, waardoor Portugal op de valreep als een van de beste vier van de zes nummers drie doorging naar de volgende ronde. Overigens was het duel met de Hongaren wel een genot om naar te kijken, iets wat niet vanzelfsprekend was bij de EK-winnaar.

0-1 winst tegen Kroatië (na verlenging)

[photo,98799,left,]

Portugal kwam aan de goede kant van het schema van de knock-outfase terecht, aangezien de absolute toplanden op weg naar de finale vermeden werden. Wel moest er meteen worden afgerekend met Kroatië, dat door velen als een outsider voor de EK-titel getipt werd. Met een uiterst georganiseerde, defensieve en stugge speelstijl leken de Portugezen tegen de ietwat betere Kroaten te gokken op een penaltyserie, maar zover kwam het niet. In de 117de minuut kroonde Ricardo Quaresma zich na een vlijmscherpe counter, een gelukspass van Nani en een gekeerd schot van Ronaldo als een duvel uit een doosje tot matchwinner: 0-1. De belangrijkste horde naar de finale was genomen.

1-1 tegen Polen (4-5 winst na penalty's)

[photo,98915,left,]

In de kwartfinale stond voor Portugal een krachtmeting met Polen te wachten. Wederom wisten de Portugezen niet in de reguliere speeltijd te winnen. Door een goal van Robert Lewandowski beleefde de ploeg van Santos een dramatische start, maar de bondscoach bleek met de basisplaats voor Renato Sanches een goede keuze te hebben gemaakt. De pas 18-jarige middenvelder blonk niet alleen uit, maar schoot de Portugezen ook naar een 1-1 gelijkspel. Ronaldo liet het vervolgens meerdere keren na om het duel te beslissen, waardoor penalty's de doorslag moesten geven. Daarin profiteerden de koelbloedige Portugezen van een misser van Jakub Blaszczykowski. Quaresma maakte de winnende. Plaatsing voor de halve eindstrijd was een feit.

2-0 winst tegen Wales

[photo,99036,left,]

In de strijd om een ticket voor de finale stuitte Portugal op Wales. Op papier geen verkeerde tegenstander natuurlijk, in dat stadium van het toernooi. Hoewel beide ploegen met name in de eerste helft weinig voor elkaar onder deden, boekten de Portugezen pas voor het eerst in het toernooi (!) een overwinning in de reguliere negentig minuten. Ronaldo nam zijn ploeg bij de hand. Met een reusachtige sprong en een fantastische kopbal zorgde hij eerst voor de 1-0, alvorens hij Nani met een gelukje in staat stelde om de marge te verdubbelen. Ondanks verwoede pogingen van het karaktervolle Wales bleef Portugal tamelijk eenvoudig overeind staan. Een ijzersterke organisatie bleek wederom de sleutel tot succes te zijn.

1-0 tegen Frankrijk (na verlenging)

[photo,99133,left,]

Door het gunstige speelschema, fortuin in de verlengingen en de strafschoppen, de sterke verdedigende organisatie met uitblinkers Pepe en José Fonte en natuurlijk de klasse van Ronaldo kon Portugal zich opmaken voor de finale. In 2004 werd de eindstrijd van het EK in eigen land nog verloren van Griekenland, maar de Portugezen namen hiervoor revanche. Hoewel gastland Frankrijk het betere van het spel had en Ronaldo na 25 minuten spelen al met een blessure in tranen van het veld gedragen werd, hield Portugal zich knap stand. Het stond wel even op het randje van de afgrond, zeker toen de Franse invaller André-Pierre Gignac de paal raakte in de 93ste minuut. Raphael Guerreiro stuitte in de verlenging namens Portugal op het houtwerk, maar zag de ingevallen Eder later wel succes hebben. Met een verdekt schot schonk hij zijn land de Europese titel. Ronaldo stond op dat moment als een tweede bondscoach wildgebarend langs de kant te coachen. Zijn droom werd werkelijkheid, ook al won Portugal maar één wedstrijd in negentig minuten tijd.

[photo,99126,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen