De Graafschap beraadt zich over vervolgstappen

15 juli 2016, 15:03

In een uitgebreid statement heeft De Graafschap officieel gereageerd op de uitspraak van de rechter in de zaak tegen de KNVB. De Doetinchemmers hebben tot hun onvrede te horen gekregen dat hun vordering in het kort geding tegen de voetbalbond niet gehonoreerd werd en dat degradatie dus niet meer voorkomen kan worden. De Superboeren wilden een negentiende plek in de [a,http://www.fcupdate.nl/competities/nederland/eredivisie/,_blank,Eredivisie] afdwingen met de stap naar de rechter.

De Graafschap blijft achter standpunt staan

De Graafschap hoorde van de rechter dat de vordering afgewezen is, omdat het plan van negentien eredivisieclubs praktisch niet uitvoerbaar is. De bezwaren tegen het besluit van de beroepscommissie van de KNVB, die het besluit van de licentiecommissie om FC Twente te laten degraderen indraaide, zijn inhoudelijk niet behandeld door de rechter. Daarvoor is een bodemprocedure bedoeld. Deze is meteen al door de advocaten van De Graafschap ingezet.

De club uit Doetinchem zag met lede ogen aan dat de wens van de licentiecommissie om Twente te degraderen niet werd doorgevoerd door de beroepscommissie. Lange tijd verkeerde De Graafschap in dit proces in onzekerheid. "Daarbij heeft de hele beroepsprocedure er wekenlang voor gezorgd dat onze club bedrijfsmatig gegijzeld is geweest. Het is een hele vreemde en vervelende situatie, die is door de voetbalbond zelf is gecreëerd en waar wij natuurlijk ook niet om hebben gevraagd", zegt commercieel directeur Martine Zuil namens De Graafschap.

De Doetinchemse club wilde niet alleen een negentiende plek in de Eredivisie, maar wilde ook een signaal afgeven. Dit mag niet nog een keer gebeuren, vindt De Graafschap namelijk. "We wilden voorkomen dat op zo'n grote schaal frauderen en valsspelen toegestaan wordt binnen onze bond. Daarnaast vinden wij, en laat ons dan nu maar degene zijn die dat statement maakt, dat geen enkel bestuur of bestuurder een club de vernieling in mag 'besturen' zoals dat bij FC Twente is gebeurd. Daar heeft de bond regels voor, een licentiecommissie en een beroepscommissie, die in geen geval dergelijke fraude mag accepteren en al helemaal niet weg mag wuiven met een schoon schip verklaring. In die strijd kwamen wij op voor het ons beloofde recht op eredivisieschap. Ondanks de uitspraak staan wij nog altijd achter onze standpunten in deze", aldus Zuil.

Vervolgstappen

"We hadden echt gehoopt dat de voorzieningenrechter een mogelijkheid zou vinden om in ieder geval een deel van al het onrecht dat in het hele proces rondom FC Twente en de KNVB is ontstaan, glad te strijken", vervolgt Zuil. "We hebben in het kort geding volgens mij haarfijn uiteen kunnen zetten wat er allemaal niet deugt in het hele traject rondom de licentie van FC Twente. Dat heeft niet alleen de rechter, maar heel Nederland kunnen zien."

Het is nog niet helemaal duidelijk wat voor vervolgstappen De Graafschap nu gaat zetten. "Er zijn verschillende mogelijkheden. We kunnen een spoedappèl aanvragen bij het Hof, maar we kunnen ook de reeds ingezette bodemprocedure doorzetten. Wij strijden voor ons eigen belang, en voor een groter belang zoals hierboven uitgelegd, maar voordat we beslissen of en welke stappen we nog zullen nemen, gaan we eerst binnen onze eigen club bij de diverse geledingen te rade", aldus Zuil. "Wat wij als club ook beslissen, we doen hierbij een dringende oproep aan de voetbalbond en alle profclubs om snel om tafel te gaan. Dit nooit meer, duidelijkheid in straffen, transparantie en saamhorigheid zullen daarbij onze agendapunten zijn. Nederland is een prachtig voetballand en dat willen wij graag zo houden."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen