FIFA wil details over grootschalig dopingnetwerk

Ger
19 juli 2016, 12:10   Bijgewerkt: 19 juli 2016, 12:35

De FIFA gaat 'gepaste stappen' ondernemen zodra duidelijk is welke voetballers betrokken zijn geweest bij het door de staat gesteunde dopingnetwerk in Rusland. De wereldvoetbalbond heeft contact gehad met het WADA, het wereldantidopingagentschap, dat maandag een veelbesproken rapport publiceerde.

Het is bewezen dat de Russische staat in de periode 2010-2014 een grootschalig dopingprogramma heeft ondersteund. Dat maakte de Canadese jurist Richard McLaren maandag bekend bij een persconferentie in Toronto. Hij deed sinds mei in opdracht van het WADA onafhankelijk onderzoek. Volgens het McLaren-rapport werden tussen 2012 en 2015 bij minstens elf voetballers positieve dopingtests verdoezeld. Zeker één voetballer uit het buitenland werd de hand boven het hoofd gehouden

Het wereldantidopingagentschap verzocht de ethische commissie van de FIFA de voetbalgerelateerde beschuldigingen in het McLaren-rapport te onderzoeken. Ook de rol van de Russische minister van Sport Vitaly Mutko zal belicht worden. Hij is het hoofd van het organisatiecomité van het WK 2018, dat in Rusland gespeeld wordt. Daarnaast zetelt Mutko in het nieuwe uitvoerend comité van de FIFA. De mondiale voetbalbond zal het WADA meer details vragen over de specifieke dopinggevallen in het Russische voetbal.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen