'Infantino wil Van Praag niet als UEFA-voorzitter'

20 juli 2016, 11:12

FIFA-voorzitter Gianni Infantino zou diverse landen hebben geadviseerd om bij de verkiezing voor een nieuwe UEFA-voorzitter niet op Michael van Praag, maar op de Sloveen Aleksander Ceferin te stemmen. Dat melden althans bronnen aan De Volkskrant.

Infantino zou daarmee de ethische code van de FIFA hebben geschonden. Deze schrijft voor dat werknemers van de mondiale voetbalfederatie 'politiek neutraal moeten blijven'. De Zwitser werd in februari van dit jaar gekozen als opvolger van zijn omstreden landgenoot Sepp Blatter als topman van de FIFA.

Infantino zou eind mei 'een adviseur' naar een vergading van de Noord-Europese voetbalbonden (Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland) hebben gestuurd om deze ervan te overtuigen op Ceferin te stemmen. Deze landen hebben inmiddels hun steun toegezegd aan de preses van de Sloveense voetbalbond.

De FIFA ontkent dat de ethische code is overtreden en ook Van Praag heeft Infantino geconfronteerd met de verhalen. De Zwitser ontkende. "Hij was boos dat dit verhaal rondging en zei dat hij zich zulke dingen als FIFA-voorzitter niet zou kunnen permitteren", aldus Van Praag in eerdergenoemde krant.

Naast Van Praag en Ceferin is ook de Spanjaard Angel Maria Villar in de race voor het UEFA-voorzitterschap. De verkiezing is op 14 september. Geïnteresseerden moeten zich uiterlijk vandaag kandidaat stellen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen