Eredivisie-transferzomer van de teruggekeerde spelers

17 augustus 2016, 11:06   Bijgewerkt: 18 augustus 2016, 09:33

In de top van het internationale voetbal vielen twee transfers te bespeuren waarbij een speler terugkeerde naar zijn oude club: die van Álvaro Morata (Real Madrid) en Paul Pogba (Manchester United). In de Eredivisie lijkt het zelfs een heuse trend: maar liefst acht spelers keerden terug op het oude nest. 

Ricky van Wolfswinkel

[photo,23695,left,]

De terugkeer van Ricky van Wolfswinkel springt misschien wel het meest in het oog. De spits verhuisde al na één volledig seizoen bij Vitesse naar FC Utrecht. Daar speelde hij zich in de kijker van de Portugese topclub Sporting Lissabon, waar hij veel indruk maakte. Met 28 goals in 55 competitieduels haalde hij een moyenne dat net boven de één goal per twee wedstrijden lag. Bij de clubs die volgden, liet hij geen onuitwisbare indruk achter. Via Norwich City, Saint-Étienne en Real Betis is hij nu terug bij de club waar hij debuteerde.

Lerin Duarte

 [photo,62503,left,]

Nadat Heracles Almelo Lerin Duarte overnam van Sparta Rotterdam, maakte hij in twee seizoenen een uitstekende indruk. Samen met onder meer Willie Overtoom, Marko Vejinovic, Samuel Armenteros en Glynor Plet werd er naar hartenlust gecombineerd. Duarte maakte een transfer naar Ajax, maar kon zijn goede spel daar geen vervolg geven. Ook zijn verhuurperiodes aan sc Heerenveen en NAC Breda werden geen succes. Bij Heracles hoopt hij de vorm van zijn eerste periode bij de club te hervinden. De Almelose club bood Duarte een contract aan voor de duur van drie seizoenen.

Joey Suk

[photo,38915,left,]

In het seizoen 2012/2013 speelde Joey Suk een verdienstelijke eerste seizoenshelft bij Go Ahead Eagles. In de winterstop bood NAC Breda een contract aan van maar liefst vier seizoenen. Zijn periode in Breda werd echter geen onverdeeld succes en Suk keerde terug bij Go Ahead. Een logische stap. Enerzijds omdat de Eagles promoveerden naar de Eredivisie en NAC Breda nog in de Jupiler League speelt, maar zeker ook omdat Suk als fan van Go Ahead een tatoeage van de club op zijn lichaam heeft staan.

David Mendes da Silva

[photo,99981,left,]

In het begin van deze eeuw, in april 2000, maakte David Mendes da Silva zijn debuut in de Eredivisie, voor Sparta Rotterdam. Ruim vier seizoenen later vertrok hij naar NAC Breda, waar hij zich in de kijker speelde bij AZ. In Alkmaar kwam het potentieel van Mendes da Silva nog meer tot bloei en werd hij door de toenmalige bondscoach Marco van Basten zelfs opgeroepen voor het Nederlands elftal. In 2015, na periodes bij Red Bull Salzburg en Panathinaikos, maakte hij al bekend te stoppen als voetballer, maar die beslissing maakte hij ongedaan om bij Sparta terug te keren.

Reza Ghoochannejhad

[photo,99982,left,]De geboren Iranees Reza Ghoochannejhad speelde maar liefst twaalf seizoenen in de jeugdopleiding van sc Heerenveen. Hij debuteerde in 2006 in de Eredivisie, tegen AZ, maar kwam uiteindelijk tot slechts twee wedstrijden voor de Friezen. Na verhuurperiodes bij Go Ahead Eagles en FC Emmen lijfde SC Cambuur hem definitief in. Hij speelde zich in de kijker van Sint-Truiden en kwam later ook uit voor Standard Luik en Charlton Athletic. Als international schoot hij Iran naar het WK 2014. In Brazilië speelde hij onder meer tegen Argentinië. Deze zomer koos hij voor een terugkeer naar sc Heerenveen.

Ryan Koolwijk

  [photo,17543,left,]

Met zijn goede en op relatief jonge leeftijd al volwassen spel hielp Ryan Koolwijk Excelsior niet alleen aan promotie naar de Eredivisie, maar droeg hij ook zijn steentje bij aan handhaving op het hoogste niveau in het seizoen 2010/2011. Toen zijn trainer Alex Pastoor de overstap maakte naar NEC, nam hij de linksbenige middenvelder mee naar zijn nieuwe club. Via FC Dordrecht belandde Koolwijk in Slowakije, bij AS Trencin, waar Tscheu La Ling de clubeigenaar is. Deze zomer keerde Koolwijk terug naar Excelsior, waarmee hij de eerste twee wedstrijden van het seizoen in winst wist om te zetten.

Roel Brouwers

[photo,100004,left,]

Roel Brouwers stroomde door vanuit de jeugdopleiding van Roda JC, waar hij in 2001 debuteerde in de hoofdmacht. Vier seizoenen later maakte hij een transfer naar de Tweede Bundesliga om voor SC Paderborn te spelen. Borussia Mönchengladbach nam hem twee jaar later over en Brouwers promoveerde met die club naar het hoogste niveau in Duitsland. Hij zou in totaal maar liefst negen seizoenen spelen voor de Duitse club, die de afgelopen seizoenen met respectievelijk een vierde, achtste, zesde, derde en vierde plek uitstekend presteerde. Bij Roda JC moet hij voor de nodige ervaring zorgen.

Youness Mokhtar

[photo,76039,left,]

Ook Youness Mokhtar keerde deze zomer terug bij zijn oude club: PEC Zwolle. De 24-jarige vleugelaanvaller speelde in het seizoen 2012/2013 en aan het begin van het seizoen 2013/2014 bij de club uit Overijssel, waar hij in 41 officiële duels goed was voor tien doelpunten. Hij dwong daarmee een transfer naar FC Twente af, maar daar kon hij niet zo belangrijk worden als bij PEC Zwolle. Na een omzwerving bij Al-Nassr maakte Mokhtar zijn rentree bij PEC Zwolle. Dat deed hij tijdens afgelopen seizoen al, maar de vleugelaanvaller was eerst nog niet speelgerechtigd.

Edson Braafheid

FC Utrecht haalde deze transferzomer een oude bekende terug met Edson Braafheid. De verdediger moet de functie van centrale man gaan vervullen in de Domstad. De 33-jarige Braafheid begon zijn loopbaan bij Utrecht. Op dat moment was hij nog linksback. Die rol vervulde hij vervolgens ook bij FC Twente, Bayern München, Celtic en Hoffenheim. Tijdens zijn tweede periode bij Twente (op huurbasis) kreeg Braafheid voor het eerst echt te maken met de rol van centrale verdediger. Sinds 2014 stond Braafheid onder contract bij Lazio, maar in Rome groeide hij niet uit tot een vaste waarde. Na een proefperiode besloot Utrecht de defensie met Braafheid te versterken.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen