UEFA denkt aan nieuwe CL-opzet; nadelig voor Nederland

26 augustus 2016, 10:18   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De UEFA overweegt om het format van de Champions League te veranderen en mocht dit daadwerkelijk gebeuren, dat pakt dat allesbehalve gunstig uit voor het Nederlandse voetbal. De wijzigingen die de Europese voetbalbond in gedachten heeft zijn namelijk ten gunste van de grootste competities van Europa.

Er ligt momenteel een plan op tafel bij de UEFA, waarop staat dat de als hoogst genoteerde vier ploegen van de vier grootste competities zich automatisch geplaatst zouden moeten zijn voor de poulefase van de Champions League. Het gaat hierbij om Engeland, Duitsland, Spanje en Italië. Voor Nederland zou dat absoluut slecht nieuws zijn. Er moet nu al gevochten worden voor behoud van het rechtstreekse CL-ticket van de kampioen en het toegangsbewijs voor de voorronde en na de verandering van de opzet zou het dus goed kunnen zijn dat er minder CL-tickets voor de B- en C-landen komen.

Overigens bestudeert de Europese voetbalfederatie meerdere van dit soort opties. Dat doet het voetbalorgaan omdat er dreiging is dat er een nieuwe Super League opgericht zal worden door de grootste competities van Europa. Het format met de vier beste clubs van de vier beste competities in de groepsfase is dus slechts één van de uitgestippelde opties.

Het lijkt erop dat er vanaf het seizoen 2018/2019 veranderingen doorgevoerd zullen worden. Waarschijnlijk is dat de nieuwe opzet eerst drie jaar wordt aangehouden en dat er vervolgens gekeken zal worden of het een succesvol systeem is, dat blijvend is. Reden voor verandering is, naast de lonkende Super League, ook dat een aantal clubs bij de Europa vakbond voor clubs (ECA) heeft aangegeven dat het zich zorgen maakt dat steeds vaker topclubs buiten de boot vallen in de kwalificatie voor de CL. Dit seizoen ontbreken grootmachten als Manchester United, Chelsea, Liverpool en AC Milan in het toernooi.

De UEFA heeft de afgelopen maanden meerdere malen over een nieuw format overlegd met belangrijke partijen. Op 5 of 6 september wordt er een voorstel neergelegd bij de ECA, dat eerst nog wel voorgelegd zal worden aan de clubs. Op 14 of 15 september zal het vervolgens besproken worden op de buitengewone vergadering van de UEFA in Athene. Daar wordt ook een nieuwe voorzitter gekozen, die de geschorste Michel Platini vervangt.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen