Wat het voetbal kan leren van de Olympische Spelen

22 augustus 2016, 20:50

Ruim twee weken lang was Rio de Janeiro het middelpunt van de sportwereld. Ja, er werd ook gevoetbald. Maar voetbal op de Olympische Spelen is een gevalletje net niet, al was de gouden medaille voor de herenploeg van Brazilië prachtig voor het voetbalgekke gastland. Maar dit artikel gaat niet over het voetbal op de Spelen, maar over een blik op de andere sportvelden. Want twee weken topsport, in allerlei vormen, toonde aan dat het voetbal op heel veel fronten een hoop kan leren. Een selectie.

Doorwisselen

De tijdstraf

De videoscheidsrechter

scheidsrechter Björn Kuipers

scheidsrechter Björn Kuipers

Maar toch, ondanks dat probleem, blijft de videoscheidsrechter iets dat het voetbal verder kan helpen. De middelen zijn voorhanden, in andere sporten wordt het met succes gebruikt: je vraagt je af waarom het voetbal zo blijft volharden in zijn eigen en ouderwetse regels.

De Henk Grol-mentaliteit

Henk Grol

Henk Grol

Björn Kuipers

Björn Kuipers

Iets meer actie

Natuurlijk, de ene sport is de andere niet. Appels met peren vergelijken is niet fair, maar het is als sport belangrijk om te leren van anderen. Als andere sporten nieuwe regels introduceren om de sport aantrekkelijker te maken, is daar goed naar kijken het minste wat je kan doen. Naast de genoemde voorbeelden is er ook de buitenspelregel in het voetbal, een regel die tijdens de Olympische Spelen op geen enkel ander sportveld gehanteerd werd, en waarvan je je kan afvragen of het de sport helpt. Het voetbal is nog steeds leidend in de internationale sportwereld, buiten de Spelen om, maar om dat te blijven is stilstand achteruitgang.

Door: Roland Mather

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen