Oranje doet zichzelf tekort met gelijkspel in Zweden

6 september 2016, 22:46

Het Nederlands elftal heeft een punt overgehouden aan het eerste kwalificatieduel voor het WK in Rusland. In en tegen Zweden toonde de ploeg van Danny Blind veerkracht, maar wist het een onnodig opgelopen achterstand niet meer om te zetten in winst: 1-1.

Een handvol gemiste kansen en een fout van Kevin Strootman zorgden ervoor dat Oranje in de achtervolging moest na één helft. Aanvoerder Wesley Sneijder bracht het Nederlands elftal op gelijke hoogte na de geniale 1-0 van Marcus Berg. De 1-2 bleef uit, mede omdat een late treffer van Bas Dost werd afgekeurd door scheidsrechter Daniele Orsato.  

Bondscoach Blind kondigde aan niet veel te veranderen na de nederlaag in de oefeninterland tegen Griekenland. Toch stond er een flink gewijzigd Nederlands elftal aan de aftrap in Solna. Darryl Janmaat kreeg de voorkeur boven Joël Veltman en de lichtgeblesseerde Jetro Willems werd vervangen door Virgil van Dijk. Daley Blind mocht door die wijziging als linksback opereren. Sneijder startte als hangende linksbuiten, Quincy Promes aan de rechterkant. Op het middenveld kwam er daardoor een plaats vrij voor Davy Klaassen en was er geen plek meer voor Steven Berghuis.

De Zweden kwamen na het EK helemaal niet meer in actie omdat de nieuwe keuzeheer Janne Andersson de voorkeur gaf aan teambuilding boven een oefenwedstrijd. Dat maakte de thuisploeg een onbekende grootheid, zeker na het afscheid van legende Zlatan Ibrahimovic en de ervaren krachten Andreas Isaksson en Kim Källström. De kwaliteiten van vier Zweedse spelers waren wel bekend in Nederland. Oud-Groningen spelers Marcus Berg (tevens PSV) en Andreas Granqvist, Oskar Hiljemark (ex-PSV) en Feyenoord-publiekslieveling John Guidetti speelden in het verleden in de Eredivisie.

Het waren niet direct spelers waar Oranje heel veel ontzag voor moest hebben. Dat bleek ook in het eerste half uur. De ploeg van Blind had een duidelijk veldoverwicht in de Friends Arena en wist dat ook om te zetten in kansen. Na zes minuten had Klaassen al kunnen scoren na een prima boogbal over de defensie van Kevin Strootman, de rechtervoet van Olsen voorkwam echter de 0-1. Ook bij een vrije kopkans van Klaassen (recht op de doelman) en een afstandsschot van Sneijder (via een tegenstander naast) wist het Nederlands elftal het krachtsverschil niet in een doelpunt om te zetten.

Met 0-0 bij rust hadden de Zweden de handen dicht mogen knijpen, maar het werd nog mooier voor de ploeg van Andersson. Marcus Berg profiteerde op geniale wijze van amateuristisch balverlies van Kevin Strootman. De spits verschalkte Jeroen Zoet met een prachtige stiftbal van buiten de zestien. De bal sloeg via de onderkant van de lat binnen: 0-1. De tegentreffer was een nieuw bewijs dat op dit moment alles tegen zit voor de ploeg van Danny Blind.

Zelfs tegen een zwakke ploeg als Zweden kom je niet weg met regelmatig balverlies in de laatste linie. Strootman was voor het doelpunt al eerder in de fout gegaan en ook Bruma en Van Dijk grossierden in balverlies. Janmaat zette die defensieve malaise na rust voort. De rechtsback liet Guidetti binnen de minuut veel te makkelijk passeren en haalde opgelucht adem toen diens vrije voorzet net niet aankwam bij Berg. Van Dijk voorkwam met een uiterste krachtsinspanning de kans op de tweede treffer van de spits.

Een tweede goal van Berg had voor een zwalkend Nederlands elftal de genadeplak kunnen betekenen. Met één doelpunt verschil en de zichtbaar zwakke tegenstand van Zweden was er nog wel degelijk hoop. Dat werd direct geïllustreerd met de derde goede kans voor Klaassen. De Ajacied dook weer vogelvrij op in de zestien, maar wist een voorzet van Janmaat niet in het doel te werken. De kopbal was deze keer goed naar de hoek, toch kon Olsen er nog een hand tegen krijgen omdat de bal niet voldoende naar de grond was gekopt.

Met minder dan een half uur te gaan besloot bondscoach Blind meer risico te gaan nemen. Bas Dost kwam als extra spits voor Georginio Wijnaldum. Dat zorgde ervoor dat de verdedigers de bal makkelijker kwijt konden in het centrum en dat er meer opties waren bij voorzetten vanaf de flank. Toch besloot Janmaat nog een keer voor eigen kans te gaan met een dribbel naar binnen en een schot met links. Een opvallende keuze, maar wel één die uiteindelijk tot succes leidde. Sneijder aarzelde geen moment nadat Olsen de poging van Janmaat onvoldoende naar de zijkant kon verwerken. De aanvoerder plaatste de bal vakkundig in de open hoek: 1-1.

De 1-2 hing daarna in de lucht, maar Olsen stond weer op zijn post bij afstandsschoten van Vincent Janssen en een poging van Wesley Sneijder. Dost liet bovendien een open kans liggen na een uitstekende pass van Strootman. De spits mist finesse om de bal binnen te prikken en zag zijn punter over het doel gaan. Door de Italiaanse arbiter ging een feestje van Dost ook de tweede keer niet door. Een duwtje in de rug door Dost werd zwaar bestraft door Orsato. Zo begint Nederland met een punt aan de kwalificatiereeks.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen