Voorbeschouwing: de Manchester Derby wordt genieten

8 september 2016, 16:57   Bijgewerkt: 9 september 2016, 10:32

Zorg ervoor dat je zaterdagmiddag om 13.30 uur thuis voor de buis zit. Dan staat namelijk een van de mooiste wedstrijden in het hedendaagse voetbal op het menu: Manchester United versus Manchester City. De burenruzie tussen de Engelse voetbalgrootmachten lijkt met het jaar meer beladen te worden. City is namelijk niet meer het kleine broertje van United, het kan zich meten met de besten. FCUpdate.nl blikt vooruit op de 172ste Manchester Derby.

Historie

De derby van Manchester is stokoud. Op 12 November 1881 kwamen beide rivalen, die toen nog door het leven gingen als West Gorton (City) en Newton Heath (United), elkaar voor het eerst tegen. Toen was het nog geen confrontatie van statuur, maar 'slechts' een ontmoeting tussen twee ploegjes uit Manchester. Dat is door de jaren heen rap veranderd, dankzij de enorme groei van beide clubs. Het eerste officiële onderlinge affiche vond in 1894/1895 plaats en in december 1906 kwamen de vijanden elkaar voor het eerst op het hoogste niveau van Engeland tegen.

George Best

George Best

City was lang de mindere van de twee. Het kon niet tippen aan United, dat twintig keer kampioen werd in Engeland, twaalf keer de FA Cup won en drie keer de Europa Cup I/Champions League in de wacht wist te slepen. In 2008/2009 werden The Citizens na een duistere periode en een niet al te succesvolle Thaise overname echter gekocht door investeerders uit Abu Dhabi. Sindsdien kwamen de rivalen steeds meer in evenwicht te staan. City eindigde dankzij alle kwaliteitsinjecties zeven keer in zeven seizoenen in de top-vijf van de Premier League, iets wat niet eens van United gezegd kon worden.

Recente ontmoetingen

Hoewel United de afgelopen jaren natuurlijk niet heel lekker draaide, bleef Louis van Gaal met The Mancunians wel de afgelopen drie keer ongeslagen tegen de aartsvijand. Na een 4-2 overwinning en een doelpuntloos gelijkspel won United vorig seizoen met 0-1 in het hol van de leeuw, door een doelpunt van het piepjonge goudhaantje Marcus Rashford. Toch wist City zich uiteindelijk te plaatsten voor de Champions League, terwijl United veroordeeld is tot het spelen van Europa League-voetbal.

De laatste tien Premier League-ontmoetingen

2015/2016: City 0 – 1 United

2015/2016: United 0 – 0 City

2014/2015: United 4 – 2 City

2014/2015: City 1 – 0 United

2013/2014: United 0 – 3 City

2013/2014: City 4 – 1 United

2012/2013: United 1 – 2 City

2012/2013: City 2 – 3 United

2011/2012: City 1 – 0 United

2011/2012: United 1 – 6 City

Mourinho versus Guardiola

Niet alleen de confrontatie tussen United en City is iets om naar uit te kijken, ook de krachtmeting tussen José Mourinho en Pep Guardiola maakt de derby zéér interessant. Beide coaches hebben hun eigen eigenschappen en filosofie, maar hebben één ding gemeen: een ongelofelijke winnaarsmentaliteit. De coaches ontmoeten elkaar voor de eerste keer in drie jaar, maar hebben vaak genoeg een tactisch schaakspel tegen elkaar gespeeld. Ze werkten in het verleden ook met elkaar, in 1996 bij FC Barcelona.

mourinho, guardiola

mourinho, guardiola

Zo versloeg het Internazionale van Mourinho het FC Barcelona van Guardiola in 2010 verrassend in de halve finale van de Champions League. De Milanezen waren destijds tactische geniën, wat ze de Champions League-winst opleverde. Guardiola wist later in 2010 met Barça het Real Madrid van Mourinho wel met 5-0 te verslaan. In 2011 wist Guardiola Mourinho uit de halve finale van de Champions League te knikkeren, door met Barça met 0-2 te winnen in Bernabéu. De Portugees nam ditmaal zelf revanche, door een jaar later met 0-2 te zegevieren in Camp Nou. Dat was de bekende wedstrijd waarin Cristiano Ronaldo het Catalaanse publiek na een doelpunt tot stilte maande, door met een platte hand naar beneden te bewegen.

Kapitaal

En dan staat Sergio Agüero, de grote ster van City, nog niet eens op het veld. De Argentijn is voor drie duels geschorst wegens een elleboogstoot in de wedstrijd tegen West Ham. Een bittere pil voor City, dat net als United negen punten wist te verzamelen in de eerste drie optredens. De stand maakt de wedstrijd dus alleen maar aantrekkelijker. Na het weekend zal in ieder geval één van de ploegen niet meer zonder puntenverlies zijn. Zal Manchester dit weekend rood of lichtblauw kleuren? We gaan het zien!

De verwachte basisteams

Manchester United

De Gea, Valencia, Bailly, Blind, Shaw, Pogba, Fellaini, Mata, Rooney, Martial, Ibrahimovic.

Manchester City

Bravo, Zabaleta, Stones, Otamendi, Clichy, Fernandinho, Sterling, De Bruyne, Silva, Nolito, Iheanacho.

[photo,100616,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen