Feyenoord nummer één: "We kunnen héél ver komen"

19 september 2016, 09:19

Natuurlijk zijn we pas zes speelronden onderweg en is het daarom nog véél te vroeg om conclusies te trekken over de kampioensrace in de Eredivisie. Maar toch, we kunnen er niet omheen: als er één jaar is waarin Feyenoord weer eens kampioen kan worden, dan is het misschien wel dit seizoen. De Rotterdammers blijven maar winnen, of ze nou tegen ADO Den Haag, Manchester United of PSV spelen.

1999, dat was het jaar dat Feyenoord voor de laatste keer met het landskampioenschap aan de haal ging. Sindsdien kregen de Rotterdamse fans heel wat te verduren. Nog drie keer werden de rood-wit-zwarten tweede, maar de Coolsingel was vaak verder weg dan ooit. Het gaat nog veel te ver om te zeggen dat het dit seizoen wel kan, maar het is wel duidelijk dat het van een leien dakje gaat in De Kuip. Met zes eredivisiezeges op rij, een doelsaldo van 16-2, overwinningen op onder meer Man United en PSV, een voorsprong van vijf punten en de beste seizoensstart sinds 1969/1970, staat Feyenoord er uitstekend voor.

"Zeven nederlagen op rij, dat gebeurt dit jaar echt niet"

In de mixed zone van het Philips Stadion werden de Feyenoorders na de 0-1 overwinning op PSV stuk voor stuk gevraagd naar hun kampioenskansen. Zo werkt dat nou eenmaal in de opportunistische voetbalwereld. "We kunnen héél ver komen", reageert Rick Karsdorp. "Vorig seizoen verloren we zeven keer op rij, maar dat gaat dit jaar echt niet gebeuren. Dat zie je wel terug in de wedstrijden tegen Manchester United en PSV", vindt de rechtsachter.

Maar wat vooral opvalt, is dat de spelers van Feyenoord lekker vrijuit willen blijven voetballen en vooral met beide benen op de grond willen blijven staan. Ook al staan ze vijf punten los in de Eredivisie. "We hebben echt een hele goede start en staan er nu het beste voor, maar we zijn er nog lang niet. Er zijn nog 28 wedstrijden te gaan. We moeten nog steeds laten zien dat we echt kunnen meedoen", stelt Jens Toornstra in gesprek met FCUpdate.nl.

De uitblinkende goalie Brad Jones is het daar absoluut mee eens. "Het is een fantastische start, maar het betekent maar weinig als we de volgende wedstrijden niet meer presteren. We moeten alles geven om te blijven winnen. We moeten met elkaar vechten en deze geweldige mentaliteit blijven tonen. Het is heel belangrijk om elkaar erdoorheen te blijven slepen. We zullen zien hoe lang we dit kunnen volhouden", aldus de Australiër.

Bij elkaar na laatste fluitsignaal

Dirk Kuyt blijft ook nuchter, zoals hij dat zo goed kan. "Op een gegeven moment word je vanzelf wel in een bepaalde situatie geduwd, maar we zijn pas net onderweg", zegt de ervaren Katwijker, die waakt voor te veel euforie. "Daarom kwamen we ook na het laatste fluitsignaal in de wedstrijd tegen PSV als groep even bij elkaar. We zeiden tegen elkaar dat we niet te veel euforie moesten hebben. Vorig jaar hadden we een zeer slechte periode en zoiets willen we absoluut niet nog een keer meemaken. Daarom moet we weer stapje voor stapje zien door te groeien."

Toornstra beaamt het verhaal van Kuyt over de samenkomst van de Feyenoorders, direct na de zege op PSV. "Jullie hebben het ook kunnen zien: er was even ontlading, maar daarna pakten we meteen weer de draad op. Dat initiatief werd niet per se door Dirk Kuyt genomen, maar kwam vanuit de groep. Iedereen schakelt gelijk weer door en blijft nuchter", aldus Toornstra, die weet dat de media Feyenoord na haar goede serie meteen als een echte titelgegadigde zien. "Dat is een compliment naar ons toe, maar wij weten dat we met beide benen op de grond moeten blijven staan en iedere wedstrijd alles moeten geven om te kunnen winnen."

Door: Koen Jans

[photo,100955,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen