Veerman schiet Heerenveen naar tweede ronde beker

20 september 2016, 23:16   Bijgewerkt: 20 september 2016, 23:46

Henk Veerman heeft hoogstpersoonlijk een vroegtijdige uitschakeling van SC Heerenveen in het bekertoernooi voorkomen. De bonkige spits scoorde vlak voor tijd de gelijkmaker tegen De Graafschap en scoorde in de verlenging direct weer. Arber Zeneli, Younes Namli en Stijn Schaars zorgden daarna alsnog voor een grote uitslag: 5-1.

Jurgen Streppel sprak voorafgaand de wens uit om de wedstrijd snel te beslissen met het oog op het eredivisieduel tegen ADO Den Haag van dit weekend. Dat bleek ijdele hoop want Heerenveen startte allesbehalve goed aan de wedstrijd. Sterker nog, in de gehele eerste helft was het niveauverschil tussen de eredivisionist en het team uit de Jupiler League helemaal niet zichtbaar op het veld.

Met de 0-0 ruststand kon Streppel, gezien zijn uitspraken vooraf, onmogelijk tevreden zijn. Na de pauze werd het nog erger voor de kale oefenmeester van de Friezen. Het spelbeeld bleef onveranderd, evenwicht tussen beide ploegen, maar nu wisten de bezoekers wel één van de mogelijkheden te benutten. Elvio van Overbeek stond helemaal vrij op slechts vijf meter van het doel en wist in twee instanties Mulder te passeren: 0-1. De rappe buitenspeler controleerde de bal niet eens goed na een voorzet van Andrew Driver, maar kreeg nog een herkansing van de afwezige Heerenveendefensie.

Met Henk Veerman en Pelle van Amersfoort probeerde Streppel de schade snel te repareren. Veerman bracht fysiek wat extra's ten opzichte van Reza waardoor De Graafschap meer onder druk kwam te staan. De eerste poging van de bonkige spits eindigde nog bij de hoekvlag, maar vlak voor tijd was hij toch trefzeker. Na doorkoppen van Zeneli schoof Veerman de bal met links onder de ongelukkige Bednarek door: 1-1. De aangever had zo toch zijn aandeel in de gelijkmaker nadat hij zelf vanaf de achterlijn de bal tegen de paal had geschoten.

De 1-1 viel slechts vier minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd, toch had Piotr Parzyszek een verlenging kunnen voorkomen. De Poolse spits werd vrij voor keeper Mulder gezet door Bannink, maar raakte de bal niet goed met zijn linkerbeen. De gemiste kans van de topscorer kwam De Graafschap uiteindelijk duur te staan. In de verlenging kwam Heerenveen echt op gang en besliste het binnen vijf minuten de wedstrijd. Veerman schermde de bal goed af voor Luis Pedro en prikte de bal ineens uit de draai in de verre hoek: 2-1. Pedro en Bednarek konden slechts bewonderend toekijken.

Dat overkwam de doelman en de centrale verdediger in de eerste verlening nog drie! keer. Arber Zeneli schilderde de bal met rechts in de kruising, invaller Younes Namli scoorde na een individuele actie en een schot in de verre hoek en Stijn Schaars liet de bal prachtig over de muur ploffen uit een vrije trap voor 5-1.

Vier goals binnen het kwartier had Streppel graag in de eerste helft gezien, maar de trainer van Heerenveen mocht zijn handen dichtknijpen met het uiteindelijke resultaat. De Friezen gaan zaterdag wel met zware benen naar Den Haag na 120 minuten voetbal. De ploeg van Jan Vreman heeft nog meer pech, zij treden vrijdag al weer aan tegen concurrent NAC Breda. [photo,101004,left,]