Droomdebuut De Ligt en Nouri bij simpele zege Ajax

21 september 2016, 22:43   Bijgewerkt: 22 september 2016, 09:34

Ajax heeft eenvoudig de tweede ronde van het bekertoernooi bereikt. In de eigen Arena had een volledig gewijzigde ploeg van Peter Bosz opvallend weinig moeite met Willem II: 5-0. De 17-jarige Matthijs de Ligt en Abdelhak Nouri hielden een Ajax-traditie in stand door te scoren bij hun debuut. 

De Ligt besliste met zijn rake kopbal al in de eerste helft het voordeel van de Amsterdammers. De jonge centrumverdediger knikte de bal goed binnen bij de eerste paal na een hoekschop van Hakim Ziyech. De aangever had met een fraaie corner ook al aan de basis gestaan van de 1-0 van Riechedly Bazoer.

Dat De Ligt in de basiself startte was een verrassing en dat gold ook voor veel andere keuzes van Bosz. De Ajax-trainer had zijn ploeg op liefst tien plaatsen gewijzigd ten opzichte van de 0-2 zege bij Heracles. Daley Sinkgraven speelde als linksback, Heiko Westermann in het centrum naast De Ligt en Lasse Schöne daarvoor als spelmaker. Verder kregen Bazoer, Kenny Tete en Anwar El Ghazi de kans om zich te laten zien. Bazoer maakte zijn uitverkiezing waar door te scoren met een dropkick van net buiten het strafschopgebied.

Ziyech was met zijn assists en het doelpunt van doorslaggevende waarde voor Ajax dat opvallend goed speelde met de 'tweede keus'. Willem II, dat in de competitie nog won in de Arena, had in het bekerduel geen schijn van kans. De Tilburgers hadden geen antwoord op het creatieve aanvalsspel van de thuisploeg en kwamen zelf niet eens in de buurt van Diederik Boer.

Het thuispubliek kon ook worden aangewezen als grote winnaar bij de makkelijke overwinning van Ajax. De Amsterdamse fans werden vermaakt met creatief voetbal op het middenveld dankzij Ziyech, Schöne, Bazoer en de opkomende Sinkgraven. Spelverdeler Schöne bekroonde zijn optreden nog met een goed geplaatste vrije trap die via de binnenkant van de paal binnenviel: 4-0. Verder veerde het publiek op bij het debuut van Nouri en Frenkie de Jong. Ook Nouri hield de Ajax-traditie in stand door de goal van Schöne te kopiëren: 5-0.

Al met al een heerlijk avondje voor Bosz en de Amsterdamse ploeg. Dat gold niet voor Willem II en zeker niet voor Anouar Kali. De middenvelder had de twijfelachtige eer om als eerste speler van het veld gestuurd te worden op basis van videobeelden tijdens een wedstrijd. Danny Makkelie trok eerste nog de gele prent na een tackle op de enkels van Schöne, maar Assistent Video Referee Pol van Boekel gaf via een microfoontje het advies om Kali weg te sturen.

Nederland heeft daarmee de wereldprimeur voor het gebruik van videobeelden tijdens een duel. Morgen wordt dat experiment voortgezet als Feyenoord en FC Oss gaan uitmaken wie, net als Ajax, de tweede ronde van de KNVB beker bereikt.

[photo,101033,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen