FIFPro: "Transferregels moeten transparanter worden"

28 september 2016, 11:02

Sinds mei vorig jaar is het verboden dat de rechten van spelers (deels) in handen komen van derde partijen, maar toch worden de internationale transferregels van de FIFA nog steeds omzeild. Dat heeft Wil van Megen, advocaat van de internationale spelersvakbond FIFPro, aangegeven.

Van Megen stelt namens de FIFPro dat het 'Third Party Ownership', waarbij makelaars of investeerders (deels) eigenaar zijn van spelers, nog steeds aan de orde van de dag is in de voetbalwereld. Met de internationale spelersvakbond strijdt Van Megen al jaren tegen deze praktijken. De discussie rond de invloed van derde partijen is opgelaaid na de soap rond Sam Allardyce. De oefenmeester liet zich in de val lokken door undercover-journalisten, vertelde voor vier ton hoe je de transferregels kon omzeilen en vertrok als bondscoach van Engeland nadat dit naar buiten kwam.

Allardyce zei onder meer dat de regels bij spelers uit Zuid-Amerika, Afrika, Spanje, Portugal en België nog steeds makkelijk te omzeilen zijn. Daar kijkt Van Megen niet raar van op. "De voetbalcompetities in Spanje en Portugal procederen tegen hun eigen overkoepelende organisaties om het verbod van tafel te krijgen. Clubs in die landen werkten vaak zo. In België is Seraing nog verwikkeld in een dergelijke zaak. En in Zuid-Amerika en Afrika spelen zaakwaarnemers vaak een heel belangrijke rol. Spelers zijn daar vaak heel afhankelijk van ze", zegt de FIFPro-advocaat volgens de NOS.

"Je ziet dat de huidige regelgeving nog niet echt werkt. Natuurlijk is het mogelijk de regels te omzeilen. Als een voetbalmakelaar diep in de materie duikt, komt hij daar wel uit", vervolgt Van Megen, die wil dat de regels strenger worden gemaakt. "Je ziet nog steeds mensonwaardige situaties. De regels rond transfers moeten nog transparanter worden. Bijvoorbeeld door makelaars te verbieden via allerlei constructies clubs te kopen. Er moet inzage komen in alles wat er aan geld omgaat bij een transfer. Het optreden van Allardyce is in elk geval niet slim."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen