Van Hanegem hekelt vriendjespolitiek binnen KNVB

3 oktober 2016, 08:36

In aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal tegen Wit-Rusland en Frankrijk hekelt Willem van Hanegem de KNVB in zijn wekelijke column in het Algemeen Dagblad. De voormalig international vindt dat er sprake is van vriendjespolitiek bij de Nederlandse voetbalbond.

"Vandaag begint een belangrijke week voor Oranje en ik zou best willen vertrouwen op een goede afloop. Maar ja, waarop kan ik dat vertrouwen baseren? Misschien op sommige fases van de wedstrijd tegen Zweden, al vind ik dat we die wedstrijd gewoon hadden moeten winnen", schrijft Van Hanegem. "Bij Oranje en de KNVB is het al te lang onrustig", vindt hij. "Te veel gezeur en gezanik. Vorig jaar plaatsen we ons als groot voetballand zelfs niet voor het EK, terwijl zo ongeveer heel Europa wel naar dat toernooi mocht. Als we ons wel hadden gekwalificeerd, dan had dat overigens verbloemd hoe slecht er werkelijk door Oranje is gespeeld. Nu is iedereen zich daar gelukkig wel van bewust."

Van Hanegem vindt dat de problemen al in de basis beginnen. "Ik maak me zorgen over onze vertegenwoordigende elftallen, en daarmee dus over de toekomst van ons voetbal. Ik zie geregeld de jeugdelftallen van Oranje in actie en daar word ik niet blij van. Er wordt vooral ­gevoetbald om niet te verliezen, niet om te winnen. Het tempo ligt laag en de sfeer is veel te positief. Al die high fives op de bank en die duimpjes omhoog in het veld, ook als er een prutbal wordt gespeeld, ik erger me daaraan. Begin eens met een pass in de loop te geven! Of kijk om je heen voordat je een bal gaat aannemen, dan kan de bal direct weer naar een ander en dan wordt het spel sneller", aldus De Kromme.

"Of daar een taak ligt voor de jeugdtrainers van de KNVB? Uiteraard. Maar men zal het mij wel kwalijk nemen als ik stel dat veel van die coaches zomaar worden aangesteld, omdat ze al andere vriendjes bij de KNVB hebben lopen. Nee, het gaat me niet om de vele coaches met bijvoorbeeld een achtergrond bij Ajax. Als te veel trainers rechtstreeks van Feyenoords jeugdcomplex Varkenoord zouden zijn gekomen, had ik het ook gezegd", stelt Van Hanegem. "Feit is dat te veel jeugdtrainers bij de KNVB een ­eigenbelang hebben, soms een clubbelang, terwijl er maar één belang hoort te zijn: dat die spelertjes beter worden en klaargestoomd worden voor het grote Oranje."

"De KNVB, dat is het instituut van ons voetbal. Daar horen de beste jeugdtrainers van het land rond te lopen, niet de beste vriendjes van de een of van de ander", gaat Van Hanegem verder. "De KNVB moet op zoek naar trainers met een goede visie, niet naar trainers met de juiste contacten."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen