De waarde van Robben voor Oranje; is er hoop zonder hem?

6 oktober 2016, 15:55

De fysieke gesteldheid van Arjen Robben is de laatste jaren vaker dan gewenst onderwerp van gesprek geweest bij het Nederlands elftal. Ook deze week, in aanloop naar de WK-kwalificatieduels met Wit-Rusland en Frankrijk, ging het ondanks de uiteindelijke afzegging voornamelijk over de aanvaller van Bayern München. FCUpdate.nl zet de waarde van Robben in de laatste acht jaar bij Oranje op een rijtje en kijkt of er ook hoop is voor een Robben-loos Nederlands elftal.

WK 2010 Zuid-Afrika, 388 van 660 minuten

Door een scheurtje in de hamstring mist Robben de eerste twee duels van het WK 2010 in Zuid-Afrika. Voor het resultaat blijkt dat weinig uit te maken, Oranje wint van Denemarken en Japan. In het derde groepsduel maakt Robben zijn entree, door tegen Kameroen een kwartier voor tijd binnen de lijnen te komen. Met een assist op Klaas-Jan Huntelaar heeft hij meteen een aandeel in de 1-2 zege.

Kwalificatie EK 2012, 0 van 900 minuten

Over de kwalificatiecyclus voor het EK van 2012 kunnen we kort zijn: Arjen Robben blijft zonder speeltijd. Een liesblessure speelt de buitenspeler parten en daardoor kan hij zijn waarde niet tonen voor het Nederlands elftal. In een groep met onder meer Zweden en Hongarije redt Oranje zich ook zonder Robben echter prima. Het wordt eerste in de poule, met negen overwinningen uit tien wedstrijden. Dat andere potje is een 3-2 verlies in Zweden.

EK 2012 Polen en Oekraïne, 263 van 270 minuten

Kwalificatie WK 2014, 540 van 900 minuten

Voor het echec rondom het EK van dit jaar, heeft Nederland de naam dat het altijd geweldig presteert in de kwalificatiereeksen. Dat is ook het geval in aanloop naar het WK van 2014. Van de tien wedstrijden in Groep D eindigen er negen in een zege en wordt er één keer gelijkgespeeld. Robben speelt tijdens die cyclus zes duels, waarvan Oranje er vijf winnend afsluit. Alleen op bezoek bij Estland, met Robben negentig minuten op het veld, komt de ploeg van Louis van Gaal niet verder dan 2-2. De aanvaller scoort in die wedstrijd één keer, een derde van zijn gehele doelpuntenproductie tijdens die serie.

WK 2014 Brazilië, 750 van 750 minuten

Kwalificatie EK 2016, 301 van 900 minuten

Kwalificatie WK 2018, 0 minuten

Tegen Zweden moet Robben begin september meteen verstek laten gaan, als Oranje niet verder komt dan een 1-1 gelijkspel. Ook de aanstaande duels met Wit-Rusland en Frankrijk moet de aanvaller laten schieten, zo maakte Danny Blind eerder vandaag bekend.

Conclusie

Inclusief het WK 2010 speelde het Nederlands elftal sinds dat jaar in totaal 4470 officiële minuten, Robben deed 2242 minuten mee. Dat komt neer op 50,1 procent. Wat opvalt, is dat Robben op alle eindtoernooien – het EK 2012 uitgezonderd – onmisbaar en van onschatbare waarde is gebleken voor Oranje. In de kwalificatieseries was dat eerst nog niet echt het geval, waarschijnlijk omdat de selectie in de breedte meer kwaliteit herbergde en de kleinere voetballanden toen nog kleiner waren dan nu. Toch is in de kwalificatiereeks voor Euro 2016 wel duidelijk geworden dat het gemis van Robben veel pijn doet, ook omdat de selectie veel kwaliteit ingeleverd heeft. Laten we hopen dat de beste man zo snel mogelijk weer kan aansluiten bij Oranje en dat de ploeg van bondscoach Danny Blind tegen Wit-Rusland en Frankrijk ook zonder Robben kan presteren. [photo,83860,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen