Hoe Stekelenburg uit beeld raakte en zich weer terug knokte

7 oktober 2016, 12:38

Het Nederlands elftal kruist vanavond (vrijdag) de degens met Wit-Rusland, in de kwalificatieserie voor het WK. De laatste keer dat Oranje tegenover de Wit-Russen stond, was negen jaar geleden. Maarten Stekelenburg was destijds de eerste keeper van Nederland. Vandaag lijkt de 34-jarige goalie voor het eerst sinds 16 oktober 2012 weer onder de lat te mogen staan van bondscoach Danny Blind. FCUpdate.nl bekijkt hoe Stekelenburg uit beeld verdween en vervolgens op wilskracht terugkeerde.

De nieuwe Van der Sar

Stekelenburg liet bij Ajax jarenlang zien dat hij een uitstekende keeper was en stond ook bij Oranje zijn mannetje. Hij werd de eerste keeper van het Nederlands elftal die ooit een rode kaart kreeg (tegen Australië), maar kreeg veel complimenten voor zijn uitstraling, koelbloedigheid en reddingen. Het WK 2010 werd het hoogtepunt van zijn carrière. Onder meer dankzij ijzersterke optredens van Stekelenburg wist Oranje de finale te bereiken. Hoewel deze met 1-0 verloren werd van Spanje, kon de doelman terugkijken op een fantastisch toernooi, waarop hij vijf goals tegen kreeg in zeven duels. Met name zijn prestatie in de kwartfinale tegen Brazilië was indrukwekkend. Hoe hij een bal van Kaká uit de kruising wist te jagen, het was prachtig.

De duisternis valt

De interland tegen Roemenië op 16 oktober 2012 zou lange tijd het laatste duel van Stekelenburg in het keepersshirt van Oranje zijn. Bondscoach Louis van Gaal sprak zijn vertrouwen uit in Tim Krul, waardoor Stekelenburg vijf maanden buiten de selectie bleef. Omdat Krul op een gegeven moment geblesseerd raakte, keerde Stekelenburg wel weer terug in de groep, ook omdat hij bij Roma zijn plekkie weer had veroverd. Bij Oranje bleef het steeds echter weer de vraag of hij geselecteerd zou worden, of niet. Zes keer zat hij nog op de bank, maar speelminuten maakte hij niet meer. Kenneth Vermeer, Jasper Cillessen, Tim Krul, Michel Vorm en Jeroen Zoet kregen vaak de voorkeur, voor Stekelenburg was het vaak wachten op blessures bij zijn concurrenten.

Zon breekt door

Voor Ronald Koeman waren de prestaties van Stekelenburg bij Southampton reden genoeg om zijn landgenoot afgelopen zomer mee te nemen naar Everton. Op Goodison Park is de Nederlandse goalie uitstekend begonnen. Met slechts vijf tegendoelpunten in zeven wedstrijden en een voorlopige vijfde plaats voor The Toffees in de Premier League is Stekelenburg weer helemaal terug. Hij oogt fit, scherp en gedreven. En dat levert hem hoogstwaarschijnlijk een basisplaats op tegen Wit-Rusland. Het is voor Stekelenburg vooral een mooie overwinning op zichzelf, omdat hij van ver moest komen.

Door: Koen Jans

[photo,101464,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen