Arbitrage gooit roet in eten voor Oranje: "Drie keer pech"

11 oktober 2016, 03:22

Het Nederlands elftal heeft nu drie wedstrijden achter de rug in de kwalificatiecampagne voor het WK 2018 en heeft, een beetje chauvinistisch gezegd, evenveel arbitrale dwalingen in haar nadeel gehad. Tegen Zweden (1-1) en Wit-Rusland (4-1 winst) werd er om discutabele redenen een goal geannuleerd, tegen Frankrijk (0-1 verlies) leek Oranje recht te hebben op een penalty.

Vincent Janssen legde in de eerste helft van het duel in de Amsterdam ArenA aan voor een schot, maar vond Laurent Koscielny op zijn weg. De Franse verdediger blokte de bal eerst met zijn been, maar raakte het speeltuig vervolgens vol met zijn hand. Dat deed hij een eerder ook al in het shirt van Arsenal, waarvoor hij met zijn hand de winnende treffer maakte tegen Burnley. Eigenlijk was iedereen het er na afloop van de wedstrijd wel over eens: de bal had op de stip gemoeten. Natuurlijk kan het een keer gebeuren dat de dienstdoende arbiter mis zit, maar Nederland komt er nu al drie keer bekaaid vanaf.

"Het spookt wel door mijn hoofd dat we nu drie keer pech gehad hebben", vervolgt Janssen. "In Zweden wonnen we eigenlijk gewoon, maar werd het doelpunt van Bas Dost afgekeurd. Tegen Wit-Rusland was dat ook het geval", doelt Janssen op de afgekeurde goal van Virgil van Dijk. "We zitten steeds niet aan de goede kant met de beslissingen van de scheidsrechter", treurt Janssen.

Davy Pröpper is het daar absoluut mee eens. "Koscielny blokt de bal met zijn been, maar raakt hem daarna vol op zijn arm. Dan kan het toch wel een penalty zijn. Het is weer zuur voor ons, omdat het punten kost", bromt de middenvelder van PSV, die zijn debuut in de basis maakte. Bondscoach Danny Blind vond het ook zonder twijfel een strafschop. "Het was hands en daar had Koscielny voordeel bij. Het is verbazingwekkend."

Ook Georginio Wijnaldum had het gevoel dat Oranje benadeeld werd. "Vanuit mijn positie leek het wel een penalty te zijn", aldus de middenvelder van Liverpool. "Soms zit het mee, soms zit het tegen", relativeert hij. "De scheidsrechter vond het helaas geen strafschop, dat zei hij ook nog in de rust. Het zijn wel cruciale momenten in de wedstrijd. We kunnen er helaas weinig aan veranderen. Het kost ons heel belangrijke punten, maar dat is voetbal."

[photo,101475,left,]

[photo,100608,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen