WK 2026 zal zich niet afspelen in Europa of Azië

14 oktober 2016, 15:31

Het is nog niet bekend waar het WK 2026 georganiseerd zal worden, maar het is wel duidelijk dat deze editie van de mondiale eindronde niet in Europa of Azië zal plaatsvinden. Omdat het WK in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) al in deze continenten plaatsvindt, acht de FIFA het beter om een andere werelddeel uit te kiezen.

Dat gegeven maakt de Verenigde Staten een nog grotere favoriet om zich te mogen ontfermen over de organisatie van het WK 2026. Naast de Amerikanen hebben ook Mexico en Canada aangegeven dat ze wel willen hengelen naar het gastheerschap. In 1994 werd het WK al eens in de VS georganiseerd.

Het WK 2026 zal hoogstwaarschijnlijk een groter deelnemersveld kennen dan ooit tevoren. Waar er op de komende WK's nog 32 landen meedoen, zal het aantal voor dat eindtoernooi waarschijnlijk vergroot worden tot 40 of 48. Er zijn vier opties: (1) het behouden van de 32-structuur, (2) uitbreiding naar veertig teams, verdeeld over acht groepen van vijf, (3) uitbreiding naar veertig teams, verdeeld over tien groepen van vier of (4) uitbreiding naar maar liefst 48 teams, waarbij zestien landen geplaatst zijn voor de knock-outfase en vergezeld worden door 32 play-offwinnaars.

De FIFA gaat eerst onderzoek doen naar deze alternatieven en zal vermoedelijk in januari een besluit maken.

Lees ook: Voor welke veranderingen staat de voetbalwereld?

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen