Vechtend Feyenoord in extremis langs NEC

16 oktober 2016, 16:48

Feyenoord heeft opnieuw geen misstap begaan in de competitie. Op bezoek bij NEC stond het ruim 70 minuten achter, totdat het verdiend terug in de wedstrijd kwam. Dankzij een goal in blessuretijd van invaller Michiel Kramer trok Feyenoord alsnog aan het langste eind.

Met de perfecte score uit acht duels (24 punten) barstte de ploeg van Giovanni van Bronckhorst van het vertrouwen op weg naar Nijmegen. Het beging nog geen enkele misstap in de Eredivisie, ook niet op bezoek bij sterke tegenstanders als Heracles en PSV. Ondanks een interlandbreak keerde de selectie fit terug voor de ontmoeting met NEC.

Feyenoord begon dan ook meteen sterk, zoals verwacht. Aanvoerder Dirk Kuyt ging voorop in de strijd en kreeg zelf al snel enkele mogelijkheden op de openingstreffer. Ook Nicolai Jørgensen was dichtbij met een inzet bij de tweede paal. De thuisploeg gaf bij vlagen veel te veel ruimte weg aan de Rotterdammers.

Toch beet NEC zo nu en dan van zich af. Kevin Mayi en Reagy Ofosu lieten zich veelvuldig zien aan de bal met hun techniek en snelheid. Zij maakten het de Feyenoord-defensie regelmatig moeilijk. Voetballend waren de Nijmegenaren beduidend minder, maar op wilskracht waren ze zeker niet minder dan de koploper.

Die vechtlust leidde al vroeg – binnen tien minuten – tot de 1-0: Mohamed Rayhi vond het net dankzij een fout van Brad Jones. De doelman, die zo goed in vorm is de laatste tijd en Feyenoord meerdere malen uit de brand hielp, duwde de houdbare inzet van Rayhi zelf in de hoek. De goal gaf NEC meer vertrouwen, de thuisploeg ging aanzienlijk beter voetballen.

Maar na rust waren het vooral de Rotterdammers die het spel bepaalden. Het was lastig aanvallen met een Nijmeegse muur, maar er ontstonden wel degelijk kansen. Jørgensen schoot hard op doelman Joris Delle, terwijl invaller Steven Berghuis het ook probeerde. Tien minuten voor tijd was het dan wel raak via Jorgensen, die op een inzet van diezelfde Berghuis als eerste reageerde: 1-1.

In de slotfase bleef Feyenoord aandringen, terwijl NEC hoopte op een punt. Dat leek er ook te komen, totdat invaller Kramer precies op de goeie plek stond. Hij kopte een bal die terugkwam via de paal van dichtbij binnen en benoemde zichzelf als matchwinner in Nijmegen (1-2). De Rotterdammers blijven dankzij de zege aan kop, zonder puntverlies.