Ajax heer en meester op bezoek bij ADO Den Haag

16 oktober 2016, 18:43

Ajax heeft zonder veel moeite drie punten gepakt tegen ADO Den Haag. Het werd 0-2, maar het had veel erger kunnen worden voor de thuisploeg. De Amsterdammers vergaten zichzelf te belonen. Vooral na rust, toen het kansen regende.

Met de late zege van Feyenoord op NEC en het oog op De Klassieker, wist Ajax wat het te doen stond. Om de achterstand met de koploper weer te verkleinen naar vijf punten, moest er gewonnen wonnen in het Kyocera Stadion. Peter Bosz koos voor de inmiddels bekende basiself, met opnieuw Daley Sinkgraven als linksback en Lasse Schone op 't middenveld.

En dat pakte meteen goed uit op bezoek bij ADO. Terwijl Sinkgraven continu voor zijn directe tegenstander kwam, werd Schone veelvuldig gebruikt als spelverdeler. De Deen maakte daar handig gebruik van en leidde na 20 minuten ook de openingstreffer in. Davy Klaassen gooide in, kreeg de bal via een heerlijke lob terug van Schone en rondde het zelf af (0-1). Zeker de aanname van de Ajax-aanvoerder was perfect.

Zeker na de goal had ADO het opvallend moeilijk. Het kwam nauwelijks aan voetballen toe en liep vooral achter roulerende Ajacieden aan. Mike Havenaar bevond zich vaak op een eiland in de punt van de aanval, terwijl Ruben Schaken kort werd gedekt door Sinkgraven. De thuisploeg maakte wel handig gebruik van de snelheid van Sheraldo Becker. De oud-speler in Amsterdam leek zelfs op weg naar de gelijkmaker, totdat Davinson Sanchez op het laatste moment ingreep met een sliding vanuit de tenen.

Maar het was vooral wachten op de 0-2. De mannen van Peter Bosz combineerden bij vlagen razendsnel en waren steeds dicht bij een tweede treffer. Vroeg in de tweede helft kwam die er: Bertrand Traore liep weg uit de rug van Wilfried Kanon, ontving een steekpass van Amin Younes en krulde de bal met links in de verre hoek.

Even later leek het beslist te worden via de schoen van Younes, maar zijn lob vloog net over. Ook Kasper Dolberg, die voor rust nog de lat raakte met een vuurpijl, was dicht bij een doelpunt. De Amsterdammers vergaten weg te lopen qua doelpunten. Ten slotte gooide invaller Anwar El Ghazi er een heerlijke dribbel uit langs drie tegenstanders, maar hij mikte de bal vervolgens net naast.

Het bleef bij 0-2 voor Ajax, dat zich kan gaan opmaken voor het uitduel met Celta de Vigo. ADO blijft steken op plek negen.